ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΘ «EBOLA: ΕΠΙΔΗΜΙΑ Ή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ;»


Μηδαμινός είναι ο κίνδυνος της εισόδου του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην Ελλάδα, όχι όμως και ανύπαρκτος. Οι επαγγελματίες, οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με «ύποπτα» κρούσματα, οφείλουν να ενημερωθούν και να αντιδράσουν κατάλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αυτά επισημάνθηκαν στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση – επιστημονικό συμπόσιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ebola: Επιδημία ή Παγκόσμια Απειλή;», που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων επαγγελματιών υγείας.Κεντρικές ομιλήτριες ήταν η ιατρός βιοπαθολόγος, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ, Άννα Παπά, και η ιατρός επείγουσας παιδιατρικής και γραμματέας επιστημονικών συνεργατών του προέδρου του δ.σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αγορίτσα Μπάκα, οι οποίες παρουσίασαν την ιολογία, την κλινική εικόνα και την εργαστηριακή διάγνωση της νόσου, όπως και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα και επίσης την προετοιμασία που έχει γίνει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπισή του.


Η κ. Παπά επισήμανε ότι «ο κίνδυνος να εισέλθει στη χώρα μας η νόσος είναι μηδαμινός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης. Γίνεται ενημέρωση σε κάθε υγειονομική περιφέρεια, ειδικά στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με κάποιο ‘ύποπτο’ κρούσμα, ώστε να μην προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις εξάπλωσης».Οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν δημιουργηθεί δυο ειδικοί χώροι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου μπορούν να κρατηθούν τυχόν «ύποπτα» κρούσματα, μέχρι να μεταφερθούν (βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου) στο ειδικό κέντρο αντιμετώπισης των Αθηνών.Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της νόσου, η κ. Μπάκα εξήγησε ότι ενώ σε Λιβερία και Γουινέα παρατηρείται ύφεση, δε συμβαίνει το ίδιο και στη Σιέρα Λεόνε.«Κάθε κρούσμα μολύνει περίπου δυο άτομα», τόνισε η κ. Μπάκα, σημειώνοντας ότι «βάσει της εκτίμησης κινδύνου που έχει γίνει για τη χώρα μας, η Νιγηρία, που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει απαλλαχθεί από τον ιό και ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός».Οι κύριοι ευρωπαϊκοί προορισμοί των ταξιδιωτών με αεροπλάνο από τις τρεις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία είναι το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, ενώ η είσοδος «ύποπτων» κρουσμάτων μέσω πλοίων είναι εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου.Όπως εξήγησε η κ. Μπάκα, έχει γίνει ακόμη και εκτίμηση της πιθανότητας εισόδου κάποιου «ύποπτου» κρούσματος στη Θεσσαλονίκη και αποδεικνύεται μηδαμινή. Οι πιθανότητες να εισέλθει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κάποιο τέτοιο κρούσμα για παράδειγμα από τη Μονρόβια της Λιβερίας είναι 0,002% (μέσω Λονδίνου) και από το Κονάκρι της Γουινέας 0,0036% (μέσω Παρισίου).Σε κάθε περίπτωση, από τις 23 Οκτωβρίου οι εισερχόμενοι επιβάτες σε διεθνείς πτήσεις (χώρες εκτός συνθήκης Σένγκεν) στα ελληνικά αεροδρόμια συμπληρώνουν την «Κάρτα Εισερχόμενων Επιβατών», ως προληπτικό μέτρο, ενώ διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο για τη νόσο.Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τα ατομικά μέσα προστασίας που πρέπει να τηρούν οι επαγγελματίες υγείας, για όλο τον κλάδο των αερομεταφορών, για εργαζόμενους σε λιμάνια, ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία, αλλά και οδηγίες πρόληψης για νεοεισερχόμενους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, μέσω παράνομων σημείων εισόδου.Το σύνολο των οδηγιών, όπως και ενημερωτικά φυλλάδια βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΘ
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons