Βορίδης: Κατάργηση clawback αν αποδώσουν τα μέτρα – σταθερά στα 2 δισ. η δαπάνη


Στην κατάργηση του clawback στοχεύει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδώσουν τα υπόλοιπα διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου της δαπάνης και του όγκου των φαρμάκων που καταναλώνονται.

Μόνο τότε θα γνωρίζουμε αν η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ και στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, επαρκεί.

Με τη δήλωση αυτή, ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ξεκαθάρισε χθες στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας στο Badmington, ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή στα 2 δις. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος των φαρμάκων των ανασφάλιστων και των εμβολίων, ποσά για τα οποία αντιδρά η φαρμακευτική βιομηχανία.

Εκπρόσωποι της ΠΕΦ αναμένεται σήμερα να έχουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για την κατάθεση πακέτου τεσσάρων μέτρων που θα στοχεύουν στην ενίσχυση τόσο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, όσο και στην αύξηση του ΑΕΠ μέσω της ανάπτυξης.Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του πλαφόν συνταγογράφησης, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την περιστολή της προκλητής συνταγογράφησης, την ενίσχυση της συνταγογράφησης γενοσήμων κλπ και σημείωσε πως παραμένει ο στόχος συνταγογράφησης τους στο 60% των συνταγών, παρατηρώντας πως από το 19% έχουν φτάσει πλέον στο 25%.

Και με τον εξορθολογισμό των δαπανών, από υπέρβαση 127 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο (μηνιαία υπέρβαση 21 εκ. ευρω), αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο να κλείσει με υπέρβαση 50-55 εκ. ευρώ, καθώς τους θερινούς μήνες η υπέρβαση περιορίστηκε στα 6 εκ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο αυξήθηκε στα 10-11 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο σε ότι αφορά την τιμολόγηση, χωρίς να αυξηθεί η δαπάνη, την προσέλκυση κλινικών μελέτων, τη βελτίωση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων και την διενέργεια διαγωνισμών για επίτευξη οικονομιών κλίμακας χωρίς να αδικείται κανείς.

Η ΠΕΦ


Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων σημείωσε πως η Ελλάδα αλλάζει πορεία και πρέπει να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας, να δημιουργήσουμε το νέο μοντέλο για το αύριο.

Ζήτησε έτσι τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να γίνει ο πρώτος κλάδος που συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Υπογράμμισε ότι τα 2 δις. ευρώ δεν φτάνουν για την περίθαλψη και ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν οι πρόσθετες κατηγορίες ανασφαλίστων και εμβολίων.

Επισημαίνοντας την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών φαρμακευτικών, διερωτήθηκε αν πρέπει να χαρίζονται τα 3 δις. των συνολικών δαπανών για φάρμακα, στα εισαγόμενα, επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο με ελλείμματα.

Χαρακτήρισε εξοντωτικές τις μειώσεις τιμών πάνω από 60%, το clawback και rebate.

Μέτρα


Τονίζοντας πως δεν υπάρχει χρόνος, πρότεινε την αναπροσαρμογή των τιμών σε ρεαλιστικά επίπεδα, τη καθαρή φαρμακευτική δαπάνη στο πραγματικό 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2,1 δισ., τον έλεγχο της κατανάλωσης για μείωση των clawback και rebate καθώς παραμένουν τα 60 εκ. συνταγές ετησίως και τη δημιουργία ενός ορθολογικού πλαισίου με πολιτική γενοσήμων, συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία και εταιρία που προτιμά ο φαρμακοποιός.

Οι αντιπρόεδροι


Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Β. Κάτσος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία το 2020 είναι εδώ, καθώς οι επιχειρήσεις λειτουργούν με 5ετές πλάνο. Και στόχος είναι να υπερδιπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία στη χώρα μας.

Ήδη, οι ελληνικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 40 εκ. ευρώ και πραγματοποιούν έρευνα.

Θα έπρεπε στη χώρα μας να έχει την αντίστοιχη προστιθέμενη αξία που έχει στις διεθνείς αγορές, αφού τα προϊόντα κυκλοφορούν αισίως σε 85 χώρες τουλάχιστον, ξεπερνώντας μόνο από την εταιρία του, το 1% του ΑΕΠ.

Ο αντιπρόεδρος κ. Δ. Γιαννακόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην βάζει πρόσθετα εμπόδια στις εξαγωγές, δεδομένης της κρίσης, χαρακτήρισε ανθρωποκτόνο το νόμο για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και τις μειώσεις των τιμών σε υπολογισμούς με τιμές Ινδίας και Πακιστάν, ενώ υπέδειξε πως η πολιτική αυτή οδηγεί σε υποκατάσταση παλιών φθηνών φαρμάκων με νέα, ακριβότερα. Και παρατηρώντας ότι τα μέτρα οδηγούν σε σχέδιο εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών κατέληξε λέγοντας «να΄ στε βέβαιοι. Έρχεται η ώρα της αλλαγής».

Ο αντιπρόεδρος κ. Δ. Δέμος, επισήμανε ότι το ελληνικό φάρμακο χαίρει αποδοχής στην διεθνή αγορά, ενώ στη χώρα μας δέχεται τρομακτικές πιέσεις, με μέτρα που οδηγούν σε υφαρπαγή των ελληνικών μεριδίων.

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι τα περισσότερα από ποτέ. Κατήγγηλε προβλήματα στους διαγωνισμούς της ΕΠΥ, ανέφερε το παράδειγμα της Βρετανίας που προβλέπει 3 μειοδότες για να διασφαλίζει την επάρκεια της αγοράς και τόνισε πως αν τα προβλήματα στην ΕΠΥ δεν διορθωθούν, τότε 2.500 εργαζόμενοι στην φαρμακοβιομηχανία θα χάσουν τη δουλειά τους.
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons