Με κριτήρια Αντλίες Ινσουλίνης και Μετρητές Σακχάρου









Την ανάγκη ανασχεδιασμού του τρόπου αντιμετώπισης του Σακχαρώδους Διαβήτη από την πολιτεία υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Πολιτεία, γιατροί αλλά και Διαβητικοί θα πρέπει να διαφοροποιήσουν την οπτική τους σε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του ΣΔ, όπως διαφάνηκε στη συνέντευξη τύπου.


Ένα ενδιαφέρον στοιχείο έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, άναψε τη συζήτηση. Όπως τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κα Ελπίδα Πάβη, διαπιστώθηκε ότι η αυτομέτρηση μάλλον αυξάνει το κόστος διαχείρισης της ασθένειας και δεν το μειώνει.


Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου κάθε σπίτι διαβητικού διαθέτει κατά μ.ο. 6 μετρητές σακχάρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕ, Α. Σωτηρόπουλο, στην Ολλανδία οι Διαβητικοί δεν πραγματοποιούν μετρήσεις οι ίδιοι, όπως ανέφερε και η κ. Παβή. Αντιθέτως, η διαχείριση του Διαβήτη γίνεται σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Υγείας, σαφώς πιο οργανωμένα και τελικά με χαμηλότερο κόστος, καθώς οι διαβητικοί παρακολουθούνται από τις δομές.


Όπως διευκρίνισε ο κ. Σωτηρόπουλος, οι μετρητές σακχάρου είναι απαραίτητη μόνο για τους διαβητικούς τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι), αλλά και για τους διαβητικούς τ. 2 που λαμβάνουν ακόμη παλιές φαρμακευτικές θεραπείες, που προκαλούσαν υπογλυκαιμίες. Οι νέες θεραπείες για το Διαβήτη τ. 2 δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες και έτσι η καθημερινή μέτρηση δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο.


Την ίδια ώρα, ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι οι αντλίες ινσουλίνης. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για τους διαβητικούς τ. 1, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σταθερή ρύθμιση του σακχάρου τους και στη μείωση των επιπλοκών, εφόσον φυσικά τηρούνται και οι υπόλοιπο βασικοί παράγοντες, όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος κοκ. Όπως τόνισε και η πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ, ινσουλινοεξαρτώμενη και η ίδια Σ. Μανέα, είναι απαραίτητο οι αντλίες να χορηγούνται με κριτήρια και αυτό γιατί συχνά καταλήγουν στα συρτάρια των ασθενών, που επιστρέφουν στα «στυλό».


«Μπορούμε, ενδεχομένως, να σας πούμε πόσες αντλίες ινσουλίνης έχουν εγκριθεί αλλά δεν μπορούμε να σας πούμε πόσες παραμένουν σε χρήση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σωτηρόπουλο, ο οποίος όμως επιχείρησε να κάνει τελικά μια εκτίμηση, υπολογίζοντας πως 6 στις 10 αντλίες δεν χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς που τις προμηθεύτηκαν.


«Θα πρέπει και οι γιατροί να γνωρίζουν σε ποιο γράφουν την αντλία», προσέθεσε η κ. Μανέα διευκρινίζοντας πως χρειάζεται εκπαίδευση των ασθενών.


Σε αυτό το πλαίσι, η ΕΔΕ έχει ετοιμάσει πρόταση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ειδικότητα των Διαβητολόγων, με τον πρόεδρο Α. Σωτηρόπουλο να επισκέπτεται συχνά την Αριστοτέλους επιδιώκοντας την προώθηση του. Όπως τόνισε, επί της ουσίας το Σχέδιο Νόμου που προτείνουν δεν έχει κόστος, αντιθέτως θα γλυτώσει την πολιτεία πολλά λεφτά καθώς θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου, που κοστίζει τη ζωή σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, κάθε έτος.


Η Υφυπουργός Υγείας, Κ. Παπακώστα που βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου ζήτησε από τον κ. Σωτηρόπουλο να στείλει στο γραφείο της το σχέδιο νόμου προκειμένου να το μελετήσει.


Πάντως, αφορμή για τη συνέντευξη τύπου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), στο πλαίσιο της οποίας η ΕΔΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Astra Zeneca, αποφάσισε φέτος να φωταγωγήσει με το «μπλε φως» που αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα του διαβήτη, τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, επί της οδού Πανεπιστημίου. Κατά την τελετή φωταγώγησης των τριών αυτών κτιρίων, θα προβληθεί βίντεο-ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι του διαβήτη, το οποίο ξεκινά από την αρχαιότητα, αναφέρεται στο παρόν και προχωράει στο μέλλον και τις υποσχέσεις που αυτό φέρνει για τα άτομα με διαβήτη. Η τελετή φωταγώγησης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και μάλιστα στην τελετή φωταγώγησης έχει προσκληθεί να χαιρετήσει ο Μάκης Βορίδης.








πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons