Ιατρικός εμφύλιος για τη Διαβητολογία


Η πρόταση Παθολόγων, Παιδιάτρων και Ενδοκρινολόγων για τη δημιουργία εξειδίκευσης στη Διαβητολογία, από την οποία, όμως, εξαιρούνται οι Γενικοί Ιατροί, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τελευταίων.


Το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και περισσότερο το αίτημα παθολόγων, παιδίατρων και ενδοκρινολόγων για αλλαγές στον τρόπο παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, προτείνεται η σύσταση ειδικότητας Διαβητολογία στην οποία θα μετέχουν οι παραπάνω ειδικότητες, αποκλείοντας τις υπόλοιπες.

Αντιδρώντας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας με την οποία υπενθυμίζουν ότι οι γενικοί Ιατροί, ως ο πλέον αποκεντρωμένος κλάδος της Ιατρικής, παρέχουν φροντίδα στους διαβητικούς, οι αριθμοί των οποίων αυξάνονται όλο και περισσότερο και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα.



«Η μετεκπαίδευση στον Διαβήτη ήταν από τα πρώτα μελήματα της ΕΛΕΓΕΙΑ και ήδη από 25ετίας περίπου έχει δοθεί με σχετική Υπουργική Απόφαση στους Γενικούς Ιατρούς η δυνατότητα αυτής της μετεκπαίδευσης μετά από σχετική άδεια του ΚΕΣΥ. Ήδη πολλές εκατοντάδες Γενικοί Ιατροί έχουν πάρει αυτήν την μετεκπαίδευση και ασκούν αυτήν την λειτουργία με επιτυχία», αναφέρει η ΕΛΕΓΕΙΑ η οποία κρίνει πως η κατακερματισμένη Ιατρική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην άρτια και ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας.


Μετά τη διαίρεση σε Ιατρική σε Εσωτερική Ιατρική (Internal Medicine) και Χειρουργική, η διαίρεση προχώρησε στα Συστήματα του οργανισμού με τη δημιουργία Καρδιο(αγγειο)λόγων, Ορθοπεδικών, Γαστρεντερολόγων, ενώ οι ειδικότητες μετά διαιρέθηκαν κατά ασθένεια. «Έχουμε ήδη Ογκολόγους, Λοιμωξιολόγους και προσπαθούμε να καθιερώσουμε «ειδικότητες» όπως Υπερτασιολογία, Διαβητολογία, Λιπιδαιμιολογία κλπ. ξεχνώντας τα πραγματικά και ουσιώδη κενά της χώρας μας, που δεν διαθέτει Γηριατρική ούτε Επειγοντολογία. Αναρωτιόμαστε μάλιστα ποιό θα είναι το επόμενο βήμα και φοβούμεθα ότι θα γίνουν προσπάθειες να καθιερωθούν ειδικότητες κατά σύμπτωμα και να δημιουργηθεί η Βηχολογία, Πυρετολογία, Αλγολογία κλπ στην προσπάθεια να απαγορευθεί στους άλλους ιατρούς να ασχολούνται μ’ αυτά» υποστηρίζουν.



Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής εκφράζει την έκπληξη και αγανάκτηση της για τις αβάσιμες, επιστημονικά, αλλά και νομικά, καθώς και παράλληλα συκοφαντικές για τους Γενικούς Ιατρούς θέσεις που υποστηρίζει θέσεις ο Σύλλογος Διαβητικών του Ν. Δράμας, με έγγραφο που έφθασε και στην Αριστοτέλους. Με επιστολή της στον πρόεδρο του Συλλόγου διερωτάται αν οι θέσεις αυτές συνδυάζονται με το πρόσφατα (μεταγενέστερο των… καταγγελιών) διατυπωμένο αίτημα προς το ΥΥΚΑ παθολόγων, ενδοκρινολόγων και παιδιάτρων για σύσταση εξειδίκευσης στη διαβητολογία με αποκλεισμό των Γενικών Ιατρών.



Όπως εξηγεί η Ένωση, δεν υπάρχει αναγνωρισμένη εξειδίκευση διαβητολογίας στην Ελλάδα, ενώ ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Ιατρικής.



Παράλληλα, οι Γενικοί Γιατροί μπορούν να ειδικευθούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη, με διαφορετική όμως διαδικασία.



«Είναι σαφές πως ο κάθε ιατρός, Γενικός Ιατρός ή άλλος εξειδικευμένος ιατρός είναι απόλυτα ελεύθερος να επιλέξει την θεραπευτική αγωγή που θεωρεί πως είναι η κατάλληλη για τον ασθενή (εξατομίκευση), αλλά και σύμφωνη με τις κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρεται στην επιστολή και διευκρινίζεται πως «οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας απευθύνονται σύμφωνα με τους συγγραφείς της «στους γιατρούς κάθε ειδικότητας που ασχολούνται θεραπευτικά με διαβητικούς ασθενείς».






πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons