Χρυσές μπίζνες για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείωνκυλικεια-702x336 Τον φάκελο των κυλικείων στα νοσοκομεία ανοίγει ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης με έγγραφο που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς.

Χρυσές μπίζνες για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», ύστερα από καταγγελίες πολιτών και στελεχών των νοσοκομείων, ο κ. Ρακιντζής διέταξε έρευνα από κλιμάκιο επιθεωρητών, η οποία συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, από στοιχεία που συνελέγησαν, ο γενικός επιθεωρητής απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία, στην οποία επισημαίνει ότι λίγοι «επιτήδειοι» νέμονται τα κυλικεία των νοσοκομείων της χώρας αφού τα υπενοικιάζουν από τις οικογένειες των αναπήρων πολέμου και των ΑΜΕΑ που κατέχουν τις άδειες βάσει νόμου, έναντι πινακίου φακής και βγάζουν εκατομμύρια, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να πληρώνουν καν ενοίκιο!

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει ότι οι καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του αφήνουν σοβαρές αιχμές για

διαπλοκή και υπόγειες διαδρομές τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινούνται στα κυλικεία των νοσοκομείων, τα οποία αποδεικνύονται «χρυσωρυχεία».

Τα κυλικεία στο «Γ. Γεννηματάς» και στον «Ευαγγελισμό» έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο γενικός επιθεωρητής, πολλή δουλειά, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν κανένα έσοδο από αυτά.

Τα κυλικεία στο «Γ. Γεννηματάς» και στον «Ευαγγελισμό» έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο γενικός επιθεωρητής, πολλή δουλειά, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν κανένα έσοδο από αυτά.

Τζίρος εκατομμυρίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες των κυλικείων των νοσοκομείων παραχωρούνταν μέχρι πρόσφατα από τις νομαρχίες σε ανάπηρους πολέμου και κατόπιν σε ΑΜΕΑ και θύματα πολέμου. Η συνήθης πρακτική ήταν οι ιδιοκτήτες των αδειών να υπενοικιάζουν τα καταστήματα σε επαγγελματίες του χώρου έναντι ενός μικρού τιμήματος (σύμφωνα με πληροφορίες το ενοίκιο κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 1.200-1.500 ευρώ μηνιαίως). Τα κυλικεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να καταβάλλουν ούτε σεντ στα νοσοκομεία.

Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής άνοιξε τον φάκελο «Κυλικεία νοσοκομείων».

Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής άνοιξε τον φάκελο «Κυλικεία νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός επιθεωρητής, ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής έχει ενοικιάσει σε ιδιώτη το κυλικείο έναντι ετήσιου τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο έχει κίνηση μικρότερη των μεγάλων κρατικών νοσοκομείων.

Ο «Ευαγγελισμός» και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έχουν τουλάχιστον διπλάσια κίνηση σε επισκέπτες, ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας δεν λαμβάνουν κανένα έσοδο από τη λειτουργία των κυλικείων. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εισφορές από ενοίκια εκμετάλλευσης χώρων, μοιάζουν σαν «μάννα εξ ουρανού» για τις διοικήσεις και τους γιατρούς των ιδρυμάτων.

Η επιστολή της διοικήτριας του ΠΧΠΘ «Αγ. Παντελεήμων» προς τον Λ. Ρακιντζή με την οποία ζητείται να ερευνηθεί το καθεστώς των κυλικείων στα νοσοκομεία.

Η επιστολή της διοικήτριας του ΠΧΠΘ «Αγ. Παντελεήμων» προς τον Λ. Ρακιντζή με την οποία ζητείται να ερευνηθεί το καθεστώς των κυλικείων στα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ενός κρατικού νοσοκομείου φτάνει μέχρι και 40-45 εκατ. ευρώ, οπότε οι εισφορές από ενοίκια που μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατ. ευρώ θα ενίσχυαν σημαντικά τα έσοδα των ιδρυμάτων.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο Λ. Ρακιντζής στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται σε αρκετές περιπτώσεις και με τα λειτουργικά έξοδα των κυλικείων (ρεύμα, νερό και καθαριότητα).

Η επιστολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Κυλικεία νοσοκομείων» είχε αποδέκτες τρεις υπουργούς και κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η επιστολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Κυλικεία νοσοκομείων» είχε αποδέκτες τρεις υπουργούς και κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες των κυλικείων αφορούν καταστήματα 13-15 τετραγωνικών μέτρων τα οποία με την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων επεκτείνονταν σε καταστήματα 200 και 300 τετραγωνικών χωρίς όμως να καταβάλλουν ενοίκιο στα νοσοκομεία παρά το γεγονός ότι με τις υποδομές που δημιουργούν αυξάνουν τον τζίρο τους.

Τι καταγγέλλει η διοικήτρια του «Αγίου Παντελεήμονα»

Δεν γίνεται να κερδίζει ένας σε βάρος νοσοκομείου και ασθενών

Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή ξεκίνησε μετά από καταγγελία της διοικήτριας του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Αγιος Παντελεήμων», Σ. Καρασαββίδου στις 15 Απριλίου. Η κ. Καρασαββίδου απευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας καταγράφοντας το αλαλούμ που υπάρχει με το θεσμικό πλαίσιο.

Οπως αναφέρει στην επιστολή της, από το 1983 λειτουργούσε εντός του θεραπευτηρίου κυλικείο για τις ανάγκες των ασθενών, των συγγενών τους και των εργαζομένων. Το κυλικείο είχε παραχωρηθεί σε ανάπηρο πολέμου και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στην οικογένειά του όπως προβλέπει ο νόμος. «Βέβαια, ο ίδιος και οι συγγενείς του ουδέποτε εκμεταλλεύτηκαν το κυλικείο προτιμώντας να το εκμισθώσουν σε τρίτους» αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου.

Με τη λήξη της εκμίσθωσης στις 31 Ιουλίου 2012 το θεραπευτήριο προχώρησε σε διαγωνισμό για τη μίσθωση του κυλικείου με προφανή στόχο να αποκτήσει έσοδα αφού κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριαντάχρονης λειτουργίας του δεν είχε κανένα όφελος από τη δραστηριότητά του.

Η κ. Καρασαββίδου αναφέρει ότι με τον νόμο 3919/2011 άρθηκε κάθε περιορισμός στην άσκηση των «κλειστών» επαγγελμάτων όπως ήταν τα περίπτερα, τα κυλικεία κ.λπ. και με νεότερο νόμο (4093/2012) προκλήθηκε εκ νέου σύγχυση καθώς δίνεται παράταση για δέκα ακόμα χρόνια στην εκμετάλλευση κυλικείων από ανάπηρους πολέμου ή τους συγγενείς τους.

Με λίγα λόγια η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορούσε να ενοικιάσει το συγκεκριμένο κυλικείο για να έχει έσοδα αλλά μπορούσε μόνο να δημοπρατήσει μία νέα άδεια κυλικείου εντός του νοσοκομείου που όμως θα πλήρωνε ενοίκιο, ενώ ο επί τριάντα χρόνια νόμιμος κάτοχος της άδειας κυλικείου δεν θα πλήρωνε ούτε ευρώ.

«Ζητούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση άμεσα ώστε να αποδεσμευτούν τα κυλικεία των δημοσίων κτιρίων ή όσα τυχόν το επιθυμούν από τις χορηγηθείσες σε αναπήρους πολέμου και τους κληρονόμους τους άδειες εκμετάλλευσης αυτών με μεταφορά αυτών σε άλλα κτίρια που δεν ενδιαφέρονται ή σε θέσεις περιπτέρων», αναφέρει την επιστολή της η κ. Καρασαββίδου.

«Θίγεται το δημόσιο συμφέρον»

Η διοικήτρια του νοσοκομείου καταλήγει με αγανάκτηση ότι «δεν είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσει εισόδημα ένα άτομο απόγονος ή μη αναπήρου πολέμου αυτό να συμβαίνει σε βάρος 300 περιθαλπομένων».

Στην ίδια λογική κινείται και η πρόταση του Λ. Ρακιντζή προς την κυβέρνηση, στην οποία ζητά να αποδεσμευτούν τα νοσοκομεία από τις υφιστάμενες άδειες κυλικείων και οι ανάπηροι πολέμου ή οι οικογένειές τους να λάβουν ένα αξιοπρεπές επίδομα από την πολιτεία και τα νοσοκομεία να δημοπρατήσουν τις άδειες των κυλικείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις όπου κατά το παρελθόν οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούσαν να δημοπρατήσουν νέες άδειες κυλικείων συναντούσαν τη δικαστική αντίδραση των αναπήρων πολέμου ή των συγγενών τους που επικαλούνταν τον νόμο προκειμένου να έχουν το μονοπώλιο εντός του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον «Ευαγγελισμό» όπου η διοίκηση προσπάθησε να δημοπρατήσει δεύτερη άδεια κυλικείου και οι κάτοχοι της πρώτης άδειας με την ιδιότητα των αναπήρων πολέμου, ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

nbtsitsas@pegasus.gr


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons