Μάχη… με τα τιμολόγια δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με σκοπό αφενός να βάλει- έστω και μετά από τρία χρόνια λειτουργίας- τάξη στα οικονομικά του Οργανισμού, αφετέρου να μην κλείσει η χρονιά με νέα ελλείμματα. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, η διαφορά των προϋπολογισθέντων εξόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα αγγίζει τα 373 εκατ. ευρώ, ποσό που, όπως τονίζει η διοίκηση του Οργανισμού, θα καλυφτεί από ταμειακά διαθέσιμα.
Την ίδια ώρα όμως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους, από τη σύσταση του μέχρι και τον Ιούλιο, ανέρχονται σε 670 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προσπαθεί να βρει πλέον τις απαραίτητες ισορροπίες προκειμένου να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, προσβλέποντας ουσιαστικά σε τρία πράγματα:
- Πρώτον να καταβληθούν οι οφειλές που εκκρεμούν από τα ασφαλιστικά ταμεία και που αφορούν εισφορές ασφαλισμένων που ναι μεν έχουν εισπραχθεί, αλλά δεν έχουν αποδοθεί στον Οργανισμό. Οι οφειλές αυτές, οι οποίες χρονολογούνται από το 2012, ανέρχονται σε 539 εκατ. ευρώ. Έως τέλος Ιουνίου οι οφειλές ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ήταν στα 514 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο, οι εισπραχθείσες και μη καταβληθείσες εισφορές έφταναν τα 421,4 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην απόδοση εισφορών να εντοπίζονται στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ που καλύπτουν με τις εισφορές της Υγείας τις συντάξεις. Μάλιστα οι οφειλές του ΟΑΕΕ προς τον ΕΟΠΥΥ δείχνουν να έχουν υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.
- Στα αποτελέσματα στα οποία θα καταλήξουν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που «ξεσκονίζουν» τις οικονομικές απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος, τον οποίο ζήτησαν οι ίδιες οι κλινικές ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις υπερχρεώσεων και προκλητής ζήτησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν έχει τελειώσει ο έλεγχος πρώτου σταδίου που αφορούσε στατιστικό έλεγχο και έλεγχο παραστατικών.
- Τέλος στις επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα της υπερβάλλουσας δαπάνης σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό με τη μορφή clawback.
Από την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου θα εφαρμοστεί πλαφόν ανά διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες, αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχε κάθε κέντρο το προηγούμενο έτος. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΟΠΥΥ ευελπιστεί να βάλει φρένο στον αριθμό των παραπεμπτικών που χορηγούνται είτε χωρίς λόγο, είτε για να επιβαρυνθεί ο Οργανισμός.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
πηγή: stithoskopio