Σίριαλ η λειτουργία του νοσοκομείου ΘήραςΘΗΡΑ Το σίριαλ με το νέο γενικό νοσοκομείο Θήρας συνεχίζεται, δυστυχώς, σε βάρος των 15.000 μόνιμων κατοίκων αλλά και των περίπου 2 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται το δημοφιλές νησί κάθε χρόνο.

Παρόλο που το νέο νοσοκομείο είναι έτοιμο, με πλήρη εξοπλισμό, από το 2011, παραμένει κλειστό, καθώς η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας «αρνείται» να το στελεχώσει με προσωπικό, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με το κόστος λειτουργίας του.

Το θέμα έφερε ξανά στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, στις 28 Αυγούστου. Μία ημέρα νωρίτερα, ξεκινούσε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, με πρωτοβουλία κατοίκων του νησιού, για το άνοιγμα του νοσοκομείου.

«Από το 2011, ένα καινούριο νοσοκομείο κατασκευάστηκε στη Σαντορίνη, όμως ακόμη δεν λειτουργεί, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να επιλυθεί το πρόβλημα. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο διάσημα, τουριστικά νησιά της Ελλάδας, φημισμένη για την ομορφιά της, ψηφισμένη πολλές φορές ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ευρώπης και του κόσμου από ταξιδιωτικά περιοδικά και οργανισμούς. 15.000 μόνιμοι κάτοικοι ζουν στο νησί όλο το χρόνο, ενώ τη Σαντορίνη επισκέπτονται περίπου 2 εκατ. τουρίστες. Παρόλα αυτά, στο νησί

παρέχονται μόνο βασικές υπηρεσίες περίθαλψης, από ένα δημόσιο κέντρο υγείας και ένα ιδιωτικό (και πολύ ακριβό) ιατρικό κέντρο. Σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών, οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν με το δημοτικό αεροσκάφος σε νοσοκομείο της Αθήνας ή της Κρήτης. Οι κάτοικοι του νησιού στερούνται επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης, οι γυναίκες αναγκάζονται να μετακομίσουν στην Αθήνα για να γεννήσουν, οι άνθρωποι στερούνται της στοιχειώδους ασφάλειας της ζωής τους, επειδή δεν υπάρχει νοσοκομείο στο νησί. Το καινούριο νοσοκομείο, που είναι κλειστό, είναι πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει μαιευτικό τμήμα, χειρουργικές αίθουσες, τμήμα επειγόντων, εργαστήρια κτλ, έτοιμο για να μπει σε λειτουργία!!!». Με αυτά τα λόγια, κάτοικοι του νησιού και το Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης, ζητούν τη συνδρομή του κοινού, ως ένα ακόμα τρόπο να τους ακούσει η κυβέρνηση (http://ift.tt/1ltE4uZ).

Ο κ. Κακλαμάνης, από τη μεριά του, τόνισε με την ερώτησή του στη βουλή, μία σειρά από πλευρές του ζητήματος, που ζητούν άμεση απάντηση:

«Κύριε Υπουργέ, Στις 30 Ιανουαρίου 2013, είχα καταθέσει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο τόσο για την πορεία δημιουργίας, όσο και λειτουργίας του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Στην απάντηση που έλαβα από τον κ. Α. Λυκουρέντζο στις 6 Μαρτίου 2013, παραδεχόταν τη σημαντική καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του έργου τόνιζε όμως, ότι υπολείπονταν περίπου 1,6 εκ. ευρώ (από τα 13,9 εκ της χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) προκειμένου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το νοσοκομείο, αφού είχαν απομείνει μόνο «μικρής κλίμακας εργασίες».

Μετά από 1,5 χρόνο επισκέφτηκα εκ νέου τη Σαντορίνη και ρώτησα τι έχει γίνει με το νοσοκομείο κι αν ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα, ώστε να τεθεί στη διάθεση του κοινού. Τότε πληροφορήθηκα μετά λύπης μου ότι:

Μετά από 18 μήνες, ακόμη δεν έχει παραληφθεί! Η εταιρεία ο οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου και παράλληλα είναι και ανάδοχος οδικού έργου στο νησί, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της για το νοσοκομείο, χρησιμοποιεί τους χώρους του ως γραφεία για τις άλλες δραστηριότητές της καθώς και τα δωμάτια του οικήματος ως χώρο στέγασης των εργαζομένων της! ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ πότε επιτέλους, θα γίνει η παραλαβή του νοσοκομείου;

Έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του 1,6 εκατ. ευρώ, που απέμενε όπως με είχε πληροφορήσει ο κ. Α. Λυκουρέντζος. Κι αν όχι για ποιο λόγο; Τι έχει συμβεί με τα «έργα μικρής κλίμακας» που υπολείπονταν, ώστε να τελειώσει το έργο; Έχετε ενημερωθεί για τη χρησιμοποίηση των χώρων του νοσοκομείου, είτε ως γραφεία, είτε ως κοιτώνες για εργαζόμενους; Έχει δοθεί σχετική άδεια για κάτι τέτοιο στην ανάδοχη εταιρεία; Υπάρχει πλήρες χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου (π.χ. πρόσληψη προσωπικού;)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με επιστολή του τον Αύγουστο του 2013 στο δήμαρχο Σαντορίνης, ζητούσε από τη δημοτική αρχή να καλύψει η ίδια το κόστος λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, για να στείλει ο υπουργός προσωπικό, αλλιώς θα μετέφερε τον εξοπλισμό και θα περνούσε το νέο νοσοκομείο Θήρας στο ΤΑΙΠΕΔ. Αρκετούς μήνες μετά, τις προθέσεις του τότε υπουργού, που ήταν να λειτουργήσει το νοσοκομείο ως ΣΔΙΤ, αποκάλυπτε στη βουλή η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Όπως ανέφερε στην ερώτησή της, σκοπός του νοσοκομείου για τον κ. Γεωργιάδη, αντί να είναι η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού, είναι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

«Με άλλα λόγια εκβιάζει τους Σαντορινιούς να δεχθούν τη λειτουργία του νοσοκομείου τους από επιχειρηματία ή άλλως το δημόσιο αυτό νοσοκομείο θα βγει στο σφυρί από τον κ. Στουρνάρα! (..) Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο υπουργός Υγείας ηθελημένα και συστηματικά εφαρμόζει μιαν εκβιαστική πολιτική ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε βάρος της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσοβελώνη.

Η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα και να στελεχώσει επιτέλους το νοσοκομείο Θήρας με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες νοσοκομειακές υπηρεσίες, όπως άλλωστε δικαιούνται.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons