Το Πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις...της Π. Μπουλουτζα


«Κόφτη» στον αριθμό και το «είδος» των εξετάσεων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός σε ασφαλισμένο θέτει τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι η συγκράτηση των δαπανών που για το 2014 κινούνται εκτός στόχων (μόνο το πρώτο εξάμηνο οι δαπάνες ανέρχονταν σε 336 εκατ. ευρώ έναντι 328 ετήσιου στόχου), καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, «να μη μπορεί ένας γυναικολόγος να γράφει PSA» (σ.σ. για τον καρκίνο του προστάτη). Την ίδια στιγμή, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών δρομολόγησε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» (3/9/2014) σύμφωνα με το οποίο οι ιδιωτικές εταιρείες που για πρώτη φορά ελέγχουν τα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες κατά το 2013 ζήτησαν περαιτέρω έλεγχο της νομιμότητας χρεώσεων που αντιστοιχούν σε 130.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του μήνα η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) θα έχει ενσωματώσει στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription το αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό και ανά κατηγορία θεραπευτικών πράξεων, για κάθε ιατρική ειδικότητα. Δηλαδή, ο γιατρός θα περιοριστεί να γράφει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων –πάντα σχετικών με την ειδικότητά του– στον ίδιο ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ) την ίδια ημερομηνία και έως τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά. Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το σύστημα θα ενημερώνει τον γιατρό για το εάν και κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπομένου ορίου. Αυτές που είναι εντός ορίου θα αποζημιώνονται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ όπου κι αν γίνουν. Για όσες είναι εκτός ορίου εκδίδεται δεύτερο παραπεμπτικό το οποίο αναφέρει ότι «δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο», που σημαίνει ότι θα εκτελούνται δωρεάν μόνο σε νοσοκομεία ΕΣΥ και στο ΠΕΔΥ. Βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι, καθώς και γιατροί με σχέση εργασίας με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν διαγνωστικές εξετάσεις. Με ειδική τιμή, που θα είναι στο 60% της ισχύουσας, θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις «αυτοπαραπομπές» (εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται από τον ίδιο γιατρό).


Στο όλο πλαίσιο, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο υπερχρεώσεων των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, με αφορμή δημοσίευμα της «Κ». Το δημοσίευμα αφορούσε στην έκθεση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών από το πρώτο επίπεδο ελέγχου στα στοιχεία χρεώσεων που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές για το 2013. Στην έκθεση οι ελεγκτές ζητούν να ελεγχθεί περαιτέρω η νομιμότητα παραστατικών αξίας 130.000.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για πέρυσι. Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έκριναν αναγκαίο τον περαιτέρω έλεγχο σε –μεταξύ άλλων– περιστατικά με χρεώσεις διπλών κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων, επανεισαγωγές ασθενών εντός 30 ημερών, εικονικές εξαγωγές ασθενών και χρεώσεις υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης σε νοσηλευόμενους.Τέλος, η πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων για τη μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε χθες μεταξύ άλλων σε συνάντηση εργασίας που είχε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό και διευθυντικά στελέχη, στην πρώτη επίσκεψή του στα γραφεία διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons