Το πρώτο σύμπτωμα διχογνωμίας στην Αριστοτέλους!
υυκα Σε εστία «ενδοοικογενειακής» διαφωνίας μεταξύ των επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας εξελίσσεται το ζήτημα του εργασιακού μέλλοντος των Νοσοκομειακών Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης.

Ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ανένδοτος στους εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης Αττικής (ΕΝΙΜΑΑ), ζητώντας τους να επιλέξουν ή τη θέση στο ΕΣΥ ή το ιδιωτικό τους ιατρείο, παρότι ο Αναπληρωτής Υπουργός (στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκουν, άλλωστε, οι Εργαζόμενοι των Νοσοκομείων) είχε δηλώσει την πρόθεση του να βρεθεί μια διαφορετική φόρμουλα, που δεν θα συνεπάγεται, απαραιτήτως, το λουκέτο των ιατρείων.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί προέρχονται από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ εδώ και 3 χρόνια (ν. 3918/2011) σε προσωποπαγείς θέσεις πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης μέσω ΑΣΕΠ (2013). Μετά από διπλή διαθεσιμότητα, για την πλειονότητα τους, τον Απρίλιο κλήθηκαν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση με το ΕΣΥ και να επιλέξουν είτε αποκλειστική απασχόληση και κλείσιμο του ιατρείου τους είτε σε απομάκρυνση τους από τα δημόσια

νοσοκομεία.

Ωστόσο, στα σχέδια του κ. Γρηγοράκου, τα οποία είχε εκφράσει και δημοσίως, ήταν να υπάρξει μια τροπολογία που θα αποκαθιστά το εργασιακό καθεστώς των εν λόγω γιατρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σκεπτικό του Αναπληρωτή Υπουργού ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς αυτούς να επιλέξουν να ενταχθούν πλήρως και αποκλειστικά στο ΕΣΥ, μετά την κρίση τους, στο βαθμό και τη μισθολογική κλίμακα που προβλέπει η νομοθεσία, με προοπτικές εξέλιξης (κίνητρο τους νεότερους), ενώ για εκείνους που, λόγω ηλικίας και προϋπηρεσίας, δεν τους συμφέρει αυτή η εξέλιξη να τους ανατεθεί ο βαθμός και μισθός που προβλέπεται, αλλά παράλληλα να διατηρήσουν την προσωπαγή θέση τους και το ιατρείο τους. Αυτή είναι και η πρόταση που αποδέχονται οι ίδιοι οι γιατροί, με την προϋπόθεση να αναγνωριστεί το σύνολο της προϋπηρεσίας τους.

Με το «τελεσίγραφο» Βορίδη, οι γιατροί που θα επιλέξουν να παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμη και αν έχουν προϋπηρεσία δεκαετιών θα τοποθετηθούν σε κατώτερους βαθμούς, χωρίς ειδικό μισθολόγιο ΕΣΥ αλλά και χωρίς σύνταξη και εφάπαξ από το Δημόσιο. Για παράδειγμα, γιατρός με 28 χρόνια προϋπηρεσία και βαθμό Διευθυντή, υποβαθμίζεται σε Επιμελητή Β’, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μισθολογικά αλλά και πρακτικά για τον εν λόγω γιατρό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (133/2014) η προϋπηρεσία που μπορεί να αναγνωριστεί δεν υπερβαίνει τα 10 έτη.

Το «ναυάγιο» της Παρασκευής

Στη συνάντηση της Παρασκευής, διάρκειας μιας ώρας, στην οποία δεν ήταν παρόν ο κ. Γρηγοράκος, ο Μάκης Βορίδης δεν άφησε περιθώρια διαπραγμάτευσης στους γιατρούς. Ένα από τα κυρίαρχα επιχειρήματα της Αριστοτέλους είναι η ανάγκη για ομοιογένεια των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ.

Φαίνεται πως για το Υπουργείο τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη είναι σημαντικότερα από τα χρήματα που θα χάσει το δημόσιο από φόρους και εισφορές, αν και ο κ. Βορίδης δεν ήθελε να ανοίξει τα χαρτιά τους στους Γιατρούς.

Αναλογιστείτε, μόνο, πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΝΙΜΑΑ, με το λουκέτο των ιατρείων το δημόσιο θα χάσει μόνο σε φόρους 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε αυτό προσθέστε και πιθανές αποζημιώσεις που μπορεί να επιδικάσει η δικαιοσύνη στους γιατρούς, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα τους.

Βέβαια, τα προβλήματα για το Υπουργείο δεν θα εξαντλούνταν μόνο στον οικονομικό τομέα, αφού προβλήματα λειτουργείας θα προκύψουν στα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί μη αποκλειστικής απασχόλησης επιλέξουν την αποχώρηση και το ιατρείο τους. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», το οποίο διαθέτει μεγάλο αριθμό γιατρών μη αποκλειστικής απασχόλησης. Μάλιστα, οι γενικές κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται κατά 80% με γιατρούς αυτής της κατηγορίας.

Μετά το «ναυάγιο» της Παρασκευής, οι Γιατροί απευθύνουν ύστατη έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει το θέμα διαφορετικά δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα. Όπως ανέφερε στο Virus ο πρόεδρος της ΕΝΙΜΑΑ, Ε. Μπιλιράκης, εκτός από το ΣτΕ, η υπόθεση θα φθάσει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Επιπλέον, δηλώνουν αποφασισμένοι να αναλάβουν και πολιτική πρωτοβουλία, παρεμβαίνοντας σε επίπεδο ιατρικών συλλόγων, ώστε να διαμορφωθεί ένα ορθολογικό και κοστολογημένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην υγεία, ως διεκδικητικό εργαλείο του ιατρικού σώματος.πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons