ΠΟΥ: Το ΕΣΥ είχε καταρρεύσει πολύ πριν από την έλευση της κρίσης.ygeia Το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας είχε καταρρεύσει πολύ πριν από την έλευση της κρίσης.

Άρα, η μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται σήμερα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Από κάπου οφείλουμε να ξεκινήσουμε και στη συνέχεια, να φροντίσουμε να αναπτυχθεί το σύστημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Προς το παρόν έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα, τα οποία αποτελούν μια πραγματική πρόοδο, αυτό όμως, δεν λύνει όλα τα προβλήματα.

Την διαπίστωση αυτή, έκανε ο Δανός εμπειρογνώμονας Dr Wim Van Lerberghe, επικεφαλής του κλιμακίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, μιλώντας για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στον ηλεκτρονικό ιστότοπο protagon.gr.

Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που αναλύει ο Δανός ειδικός με αιχμή του δόρατος την εξέλιξη της ΠΦΥ στην χώρα μας και την μεταρρύθμιση που πρέπει να συνεχιστεί. Στο σημείο δε που επιμένει ο Δανός αξιωματούχος και που έχει μείνει αρκετά πίσω η Ελλάδα, είναι το θέμα των οικογενειακών γιατρών, το οποίο αποτελεί την «καρδιά» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Αυτό κατά τον ΠΟΥ, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων προς τον πολίτη υπηρεσιών Υγείας. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό το έχει κατανοήσει η ελληνική κυβέρνηση,

καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να το προχωρήσει και εκείνο το οποίο περιμένουμε τώρα είναι η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει να το εφαρμόζει στην πράξη», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην συνέντευξή του.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο ΠΟΥ είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, ο Δανός εμπειρογνώμονας αναφέρει:

«Πράγματι, οι ρυθμοί είναι πολύ ικανοποιητικοί, εάν μάλιστα τους συγκρίνουμε με ρυθμούς εξέλιξης αναλόγων προγραμμάτων σε άλλες χώρες. Όμως, εάν λάβουμε υπόψη τα πολύ βαθιά προβλήματα του συστήματος Υγείας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την πολύ σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία σοβεί στη χώρα, αλλά και τις συνέπειές της, πρέπει να πούμε ότι η μεταρρύθμιση στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να πάει ακόμη πιο γρήγορα, να αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα».

Ένα τεράστιο βήμα πάντως προς την καθολική κάλυψη υγείας αποτελούν τα τρία επιμέρους μέτρα, σύμφωνα με τον Δανό εκπρόσωπο του ΠΟΥ: η ελεύθερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η καθολική πρόσβαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη και η καθολική πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό, όμως, δεν λύνει όλα τα προβλήματα της πρόσβασης στο σύστημα, της μείωσης του κόστους, της ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας.

Στα πλαίσια πάντα της εξέλιξης της μεταρρύθμισης της υγείας στην χώρα μας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συναντήθηκε πρόσφατα με την ομάδα του ΠΟΥ /Ευρώπης με επικεφαλής τον Δρ Hans Kluge, Διευθυντή του Τομέα Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας, το διάστημα 14-16 Ιούλιο του 2014.

Η ομάδα εξέτασε συστημικά προβλήματα στο πρόγραμμα και τη συνολική διαδικασία μεταρρύθμισης της υγείας στη χώρα.

Οι συζητήσεις με τον Υπουργό Υγείας επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να διευρυνθεί περαιτέρω η πλατφόρμα διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στην υγεία και να αναπτυχθεί μια συνολική στρατηγική επικοινωνίας για τη δημιουργία υποστήριξης των ενδιαφερομένων. Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, οι οποίες είναι:

- Να αναπτύξει ένα δίκτυο λειτουργικών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ)και

- Να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Υγείας ζήτησε μία ακόμη πιο εντατική και αυξημένη στήριξη από τον ΠΟΥ στα πλαίσια της κλιμάκωσης και της επιτάχυνσης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς, με συγκεκριμένες δράσεις και προθεσμίες προτεραιότητας.

Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τονίστηκε ακόμη, ότι υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματικούς χρηματοδοτικούς πόρους για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις καθώς υπάρχουν δυνητικά διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο μιας δεύτερης συμφωνίας συνεισφοράς με την ΠΟΥ και στο πλαίσιο των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαρθρωτικά Επενδύσεων (ESIF) 2014-2020.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons