Διαβάζουμε την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. Παγκόσμιο ρεκόρ στις τομογραφίες κατακτά η Ελλάδα 1.256.000 τομογραφίες έγιναν το 2013 στην Ελλάδα έναντι 623 χιλιάδων το 2012.
Η πρώτη υπουργική απόφαση του προηγούμενου υπουργού (και μάλιστα χωρίς καμία υποχρέωση σε μνημόνιο ή Τρόϊκα) ήταν να καταργήσει τα πληθυσμιακά κριτήρια και να αφήσει ελεύθερη την εγκατάσταση αξονικών κα μαγνητικών τομογράφων.
Ήδη με αυτή την απόφαση έχουν εγκατασταθεί αρκετοί τομογράφοι και περιμένουν να πάρουν άδεια άλλοι 39. Από την άλλη πλευρά ο νυν υπουργός επεξεργάζεται νόμους με κόφτες , rebate & clawback για να περιορίσει την υπερβάλλουσα ζήτηση και κατανάλωση.
Δηλαδή η μία υπουργική απόφαση αυξάνει τη ζήτηση και κατανάλωση και η επερχόμενη προσπαθεί να την ελαττώσει.
Η πρόταση μας είναι όποιος τομογράφος (CT ή MRI ) εγκαθίσταται μετά την υπουργική απόφαση Γεωργιάδη για κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένη πληθυσμιακή ανάγκη να μη συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ.
Άλλη περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης και κατανάλωσης είναι τα εργαστήρια των κλινικών που εντάσσονται στον ίδιο κωδικό με τα εργαστήρια της πρωτοβάθμιας. Εδώ υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου στην ίδια κλινική ο κλινικός γιατρός συνταγογραφεί και ο εργαστηριακός εκτελεί ( το γνωστό Γιάννης κερνάει ).
Ένα προσχέδιο Γεωργιάδη που δυστυχώς δεν προχώρησε ήταν οι κλινικές να έχουν σύμβαση με ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και μόνο για τα εργαστηριακά των νοσηλευόμενων και όχι των εξωτερικών ασθενών (εδώ το κονδύλι είναι περίπου 100 εκατομμύρια) .
Κάποτε ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει ένα οργανόγραμμα περιορίζοντας την υπερβάλλουσα ζήτηση στην ΠΗΓΗ της με λογική και αυστηρό ελεγκτικό μηχανισμό. Η μετάθεση των ευθυνών στους παρόχους είναι απλώς δικαιολογία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Μ.ΨΑΛΤΑΚΟΣ
πηγή: stithoskopio