Σε κίνδυνο η λειτουργία της Ιατρικής Βιβλιοθήκης του «ΑΧΕΠΑ»αχεπα βιβλ. Μία σημαντική Ιατρική Βιβλιοθήκη της χώρας, αυτή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», βρίσκεται προ της λειτουργικής της διάλυσης, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.

Με τη δραματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων να αποτελεί σκληρή πραγματικότητα που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η λειτουργία της Ιατρικής Βιβλιοθήκης του ΑΧΕΠΑ φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα, για να καλυφθούν κενά διοικητικών υπαλλήλων σε άλλους τομείς του νοσοκομείου.

Η ΕΕΒΕΠ καταγγέλλει την υπ” αριθμ. 344/2014 απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία μετακινούνται σε άλλα τμήματα δύο υπάλληλοι της βιβλιοθήκης για λόγους «εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας τμημάτων της Διοικητικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας». Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρώτη υπάλληλος

τοποθετείται στην «ανύπαρκτη βιβλιοθήκη της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ασκώντας, ουσιαστικά, καθήκοντα Γραμματειακής υποστήριξης στην Γραμματεία της Κλινικής!» ενώ η δεύτερη υπάλληλος μετακινείται στο Γραφείο Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Με την αποδυνάμωση του προσωπικού της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, η οποία ιδρύθηκε το 1988 και περιέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές πανελλαδικώς σε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, υποβαθμίζεται και η εκπαιδευτική δραστηριότητα Ιατρών και Νοσηλευτικών ειδικοτήτων του νοσοκομείου, σημειώνει η ΕΕΒΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιατρική Βιβλιοθήκη του ΑΧΕΠΑ στεγάζεται σε τρεις διαφορετικές αίθουσες στο ισόγειο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται όλα τα ιατρικά βιβλία, καθώς και αναδρομικά τεύχη περιοδικών (ξενόγλωσσων και ελληνικών), λειτουργώντας, επίσης, ο ίδιος χώρος και ως αναγνωστήριο. Στη δεύτερη αίθουσα βρίσκεται το Πληροφοριακό Τμήμα της βιβλιοθήκης, όπου υπάρχουν τα τρέχοντα έντυπα τεύχη ιατρικών περιοδικών της συλλογής της, ενώ παρέχεται πρόσβαση σε πολλά online περιοδικά. Η τρίτη αίθουσα της βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται ως αποθήκη, εξυπηρετώντας ανάγκες βιβλιοστασίου λόγω του μεγάλου όγκου περιοδικών που αυτή διαθέτει.

Όπως τονίζεται και στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου, σκοπός της βιβλιοθήκης είναι η παροχή συνεχούς ενημέρωσης με τεκμηριωμένη και αξιόπιστη ιατρική πληροφόρηση σε όλη τη Νοσοκομειακή Κοινότητα (Ιατρούς, Νοσηλευτές, Καθηγητές, Ερευνητές, Φοιτητές) προωθώντας και προάγοντας εκπαιδευτικούς και κλινικούς σκοπούς του Νοσοκομείου.

Η ΕΕΒΕΠ τονίζει: «Καταγγέλλουμε την απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ για την πλήρη διάλυση μιας αξιόλογης Βιβλιοθήκης, με μακρύ και πλούσιο έργο, με ιστορία και προσφορά ανεκτίμητη, εδώ και δεκαετίες, καθώς και για την καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Κλάδου των Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, σε μια εποχή που οι αξίες γκρεμίζονται η μία μετά την άλλη, με μόνο πυλώνα και τελευταίο προπύργιο της σκέψης των συμπολιτών μας, τις βιβλιοθήκες της χώρας μας.

Εν κατακλείδι, καταγγέλλουμε τον υποβιβασμό της Επιστήμης της Βιβλιοθηκονομίας και της Πληροφόρησης σε αντικείμενο χρήσης των συναδέλφων μας σε θέσεις Γραμματέων και αλλότρια καθήκοντα, όταν το έργο μιας σύγχρονης Νοσοκομειακής Βιβλιοθήκης ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του 21ου αιώνα είναι προσφορά για το Νοσοκομείο και εφαλτήριο για πολλές και εποικοδομητικές προτάσεις, που θα καθιστούσαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ πόλο ερευνητικής έλξης των συμπολιτών μας αλλά και ξένων επιστημόνων, εργαλείο εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλης της νοσοκομειακής κοινότητας, μέσον οικονομικής στήριξης και προβολής του Νοσοκομείου και, ασφαλώς, διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου μας και σεβασμό απέναντι στις σπουδές τους και την πολυετή εμπειρία τους».


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons