Τι αλλάζει ο Βορίδης στην αγορά φαρμάκου...του Αιμ.ΝεγκήΟι αποφάσεις Βορίδη για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην αγορά φαρμάκου. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να προμηθεύονται τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.Επί σειρά ετών, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρκίνος, ρευματοειδή αρθρίτιδα κλπ.) ήταν υποχρεωμένοι για να πάρουν τα φάρμακά τους να απευθύνονται είτε στα φαρμακεία του ΙΚΑ (μετέπειτα ΕΟΠΥΥ) είτε στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η λύση αυτή επιλέχθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, αφού το Δημόσιο προμηθεύονταν τα φάρμακα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται με το κέρδος των ιδιωτικών φαρμακείων (μικτό +35%).Το αποτέλεσμα όμως για τους ασθενείς ήταν άγχος και ταλαιπωρία. Μάλιστα, με το πού ξέσπασε η κρίση τα προβλήματα διογκώθηκαν καθώς πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν εξυπηρετούσαν τους ασθενείς, παραπέμποντάς τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, συχνά, ασθενείς αναγκάζονταν να «μεταναστεύουν» σε άλλους νομούς για να βρουν τα φάρμακά τους!Παράλληλα, με το πέρασμα των ετών, ο κατάλογος με τα φάρμακα αυτά εμπλουτίστηκε και σήμερα εκτιμάται ότι ο «τζίρος» τους φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο επί συνόλου περίπου 2,4 δις, που αφορούν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Δηλαδή, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της δαπάνης των ταμείων για φάρμακα!


Οι προχθεσινή απόφαση του Μάκη Βορίδη για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δύναται να αλλάξει άρδην την κατάσταση αυτή. Ναι μην μειώνει το ποσοστό κλιμακωτά (μέσο ποσοστό στο 15,7%), αλλά σε αντάλλαγμα δίνει τη δυνατότητα να πωλούνται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία με χαμηλότερο κέρδος.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών. Και αυτό θα συμβεί στο βαθμό που πράγματι τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι σε θέση να εκτελέσουν τις συνταγές για ΦΥΚ. Διότι όπως είπαμε τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα ακριβά και οι φαρμακοποιοί θα χρειαστούν αυξημένη ρευστότητα, την οποία σήμερα μόνο ορισμένα μεγάλα φαρμακεία διαθέτουν…Το μεγάλο όφελος για τους φαρμακοποιούς όμως αφορά στο μέλλον. Με δεδομένο ότι από δω και πέρα όλα τα νέα, καινοτόμα φάρμακα θα είναι ιδιαιτέρως ακριβά, ουσιαστικά, με τη ρύθμιση Βορίδη διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων. Και το συνδικαλιστικό τους κίνημα καλά θα κάνει αντί να διεξάγει «αντιμνημονιακό» πόλεμο χαρακωμάτων να επικεντρωθεί ώστε να «καταργηθούν» τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όλη η εξωνοσοκομειακή δαπάνη του οργανισμού να διοχετευτεί στα ιδιωτικά φαρμακεία…Η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα και για τις φαρμακοβιομηχανίες. Διότι θα συμβάλει στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία όπως γράψαμε προχθες στο πρώτο εξάμηνο του 2014 κυμαίνεται περίπου 150 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο. Συνεπώς, με το μέτρο αυτό θα μειωθεί το λεγόμενο claw back που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες…πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons