Κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα

Χαμηλές παραμένουν οι δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο, παρά τη μικρή ανάκαμψη που καταγράφεται ως μέσος όρος, το 2012, στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το μεγάλο βάρος των περικοπών στη δαπάνη υγεία στην Ευρώπη σηκώνει η φαρμακευτική, η μείωση της οποίας συνεχίζεται από το 2009.Κατά μέσο όρο στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για την υγεία (δημόσιες και ιδιωτικές) ανήλθαν το 2012 στο 9,3% του ΑΕΠ, έναντι ποσοστού 9,2% το 2011. Οι χώρες με μεγαλύτερη δαπάνη υγείας είναι οι ΗΠΑ (16,9%), η Ολλανδία (11,8%) και η Γαλλία με 11,6% του ΑΕΠ.


Οι χώρες στις οποίες συνεχίζεται να καταγράφεται υποχώρηση είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Τσεχία. Για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι δαπάνες έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές με συνέπειες για τη δημόσια υγεία, σημειώθηκε το 2012 μείωση κατά 25% από το επίπεδό τους το 2009 σε πραγματικές τιμές. Μάλιστα, η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, που είναι κάτω του 6% του ΑΕΠ ή 67% επί της συνολικής (δημόσιας και ιδιωτικής) βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τη μέση δημόσια δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ (72%). Με άλλα λόγια, η συνολική δαπάνη υγείας της Ελλάδας φτάνει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (9,3% του ΑΕΠ), επειδή οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων χωρών.Σε άλλες περιοχές του κόσμου, η τάση ήταν ωστόσο ανοδική: στη Χιλή και στο Μεξικό για παράδειγμα, με αυξήσεις στις δαπάνες για την υγεία το 2012 ύψους 6,5% και 8,5% αντίστοιχα, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο μέρος «με τη συνέχιση των προσπαθειών για να διασφαλιστεί μια καθολική κάλυψη της ιατρικής ασφάλισης και η πρόσβαση όλων στην περίθαλψη», διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ.Πάντως, σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ.καταγράφουν μια πτώση σε πραγματικές τιμές των δαπανών τους για φαρμακευτικά προϊόντα από το 2009 και αυτή η μείωση συνέβαλε στη γενική επιβράδυνση των δαπανών για την υγεία τα τελευταία χρόνια.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons