Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η απεργία των γιατρών στην Πορτογαλία
Οι γιατροί στην Πορτογαλία συνεχίζουν σήμερα τη 48ωρη απεργία την οποία κήρυξαν εναντίον των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών οι οποίες πλήττουν τον τομέα της υγείας, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή ή την ακύρωση χιλιάδων ραντεβού για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις σε όλη τη χώρα.

Πολλοί ασθενείς πήγαν παρ΄ όλ΄ αυτά σε νοσοκομεία και κέντρα δημόσιας υγείας με την ελπίδα να εξεταστούν παρά την απεργία. Ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών έχει διασφαλιστεί στα επείγοντα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα κέντρα ακτινοθεραπείας.


Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ιατρών (FNAM), η οποία κήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση, «περίπου το 90%» των 26.000 γιατρών στον δημόσιο τομέα συμμετείχαν σήμερα στην απεργία. Την εκτίμηση αυτή αμφισβήτησε το υπουργείο Υγείας, το οποίο πάντως δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του εκτίμηση για το ποσοστό συμμετοχής.

Αναμφίβολα λόγω της απουσίας της άλλης μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης των γιατρών της Πορτογαλίας, του Ανεξάρτητου Συνδικάτου των Γιατρών (SIM), η συμμετοχή στην κινητοποίηση υποχώρησε σε σύγκριση με την προηγούμενη εθνική απεργία που είχε κηρυχθεί στον κλάδο, τον Ιούλιο του 2012, όταν είχε κινητοποιηθεί το 95% των γιατρών σύμφωνα με τους διοργανωτές.


Στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας, το μεγαλύτερο της χώρας, η συνολική συμμετοχή στην απεργία ανήλθε σε 32%, ένα ποσοστό πάντως που ανεβαίνει στο 68% μεταξύ των αναισθησιολόγων, γεγονός που παραλύει τα χειρουργεία. Στο Πόρτο, στο νοσοκομείο Σάντο Αντόνιο, το 52% των ιατρών απήργησαν και αναβλήθηκαν 140 από τις 170 χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες.


Η FNAM προκήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, τις ελλείψεις προσωπικού, υλικού και αναλωσίμων στα νοσοκομεία και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών.


Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα ο υπουργός Υγείας Πάουλου Μασέντου ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί στα δημόσια νοσοκομεία ένα ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, κάνοντας μια ανακοίνωση την οποία χαρακτήρισε «μια πρώτη νίκη» η πρόεδρος της FNAM, η Μαρία Μερλίντε Μαντουρέιρα.


Πολλές εκατοντάδες γιατροί με τις λευκές τους μπλούζες, καθώς και ασθενείς, συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στο υπουργείο Υγείας στη Λισαβόνα για διαδηλώσουν εναντίον της «κατεδάφισης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είχε αποτελέσει μια κατάκτηση μετά την Επανάσταση των Γαριφάλων, το 1979.


Από το 2011 έχουν διπλασιαστεί οι χρεώσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Κάθε επίσκεψη στα επείγοντα κοστίζει πλέον 20 ευρώ και σε ένα κέντρο υγείας 5 ευρώ. Ο χρόνος αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση είναι πλέον πολλοί μήνες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons