Τι σημαίνει πραγματικά η απόφαση για τους ανασφάλιστους - καλές οι προθέσεις, δύσκολο το εγχείρημα

«Θα πιεστούμε λίγο παραπάνω αλλά θα πρέπει να το πράξουμε, άλλωστε ό,τι έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έγινε υπό το κράτος της πίεσης, αλλά επετεύχθη».

Με την φράση αυτή ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός σχολιάζει την απόφαση για τους ανασφάλιστους η οποία ξεκίνησε μεν από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη γίνεται ωστόσο πραγματικότητα επί υπουργίας του κ. Μάκη Βορίδη.

Μία απόφαση ωστόσο, η οποία κρύβει αρκετές λεπτομέρειες- και όπως λένε ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες- τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι φορείς.Κατ αρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα 340 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που αφορά στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, είναι η οροφή, δηλαδή το ανώτατο όριο στο οποίο μπορεί να ανέλθει το ύψος της δαπάνης. Και επιπλέον και πολύ σημαντικό, τα 340 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 1,940 δις ευρώ, που μαζί με την δαπάνη για τα εμβόλια, το ποσό αγγίζει τα 2 δις ευρώ για το 2014.Οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη θα πρέπει να επισκέπτονται μόνο τους γιατρούς στις δημόσιες δομές για συνταγογράφηση των σκευασμάτων τους, δηλαδή είτε το ΕΣΥ, είτε το ΠΕΔΥ και δεν θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.


Η αλήθεια είναι, ότι στην περίπτωση της κάλυψης των ανασφάλιστων, θα επιβαρυνθούν οι φαρμακοβιομηχανίες με clawback, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προσθέτει, ότι «ήταν απόλυτη ανάγκη να γίνει πραγματικότητα η ιατροφαρμακευτική κάλυψη της ευπαθούς αυτής ομάδας των συμπολιτών μας και φυσικά είναι γεγονός ότι θα πιεστούμε. Όμως ό,τι έγινε τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο της υγείας και της περίθαλψης, έγινε υπό το κράτος της πίεσης».Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ την Δευτέρα, ερωτηθείς για το θέμα της κάλυψης του κόστους των ανασφάλιστων, τόνισε:«Το πρώτο κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι το νοσοκομειακό, έχει ενσωματωθεί μέσα στον προϋπολογισμό, είναι ένα ποσό 75 εκατομμύρια.

Για το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μία εκτίμηση την οποία έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο ΕΟΠΥΥ, είναι ότι αυτή είναι μία δαπάνη που δεν θα ξεπεράσει, έτσι το διατυπώνει, τα 340 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εμείς έχουμε κάνει μία πρόβλεψη ώστε 100 εκατομμύρια ευρώ να βρεθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη».Πάντως για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και τους άλλους φορείς του φαρμάκου (φαρμακοποιούς, φαρμακαποθήκες) ότι απαιτούνται 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο εκ των οποίων, τα 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το πλεόνασμα και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από την φαρμακοβιομηχανία. Να σημειώσουμε ακόμη, ότι οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ είχαν ζητήσει να συνδράμουν σε είδος, να δίνουν δηλαδή φάρμακα και όχι χρήματα.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, υπογραμμίζει ότι ο Σύνδεσμος, ήδη από τον περασμένο χρόνο, φωνάζει ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, θα έπρεπε να ανέρχεται σε 2,3 δις ευρώ με σφιχτούς υπολογισμούς και η οποία στο ποσό αυτό, θα περιλαμβάνει και μέρος των ανασφάλιστων. Το 1,940 δις ευρώ που κατέληξε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, είναι πολύ μικρή, συνεχίζει ο κ. Φρουζής, προσθέτοντας ότι όπως πολλές φορές έχει πει ο ΣΦΕΕ, με μία τόσο μειωμένη δαπάνη υπάρχει πρόβλημα και θα υπάρξει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης κατά 150 εκατ. ευρώ.Πάντως μπορεί να βγήκε η απόφαση για τους ανασφάλιστους, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ωστόσο είναι βέβαιο, ότι θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του εγχειρήματος.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons