Τι συμβαίνει με τα φάρμακα; Πέφτει η δαπάνη, ανεβαίνει η κατανάλωση...


Διπλή είναι η εικόνα με την κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας:

Στα νοσοκομεία παρατηρείται “σφιχτή” κατανάλωση και μείωση τόσο της δαπάνης, όσο και των ποσοτήτων που διατίθενται στους ασθενείς.

Αντίθετα, στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες καταγράφεται μείωση μεν της δαπάνης, αλλά αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων σε συσκευασίες.

Η αγορά έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη έχει συρρικνωθεί από τα 5,1 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,9 δισ. το 2014.

Ο ιδιωτικός τομέας – και κυρίως τα φαρμακεία – προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, με συνεργασίες και συμμαχίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ενθαρρύνεται η λειτουργία με τη μορφή “αλυσίδων”, δηλαδή συνεργασία πολλών φαρμακοποιών στους τομείς προμήθειας σκευασμάτων, μεταφοράς και καλύτερης διάθεσής τους στα ράφια.

Πιέσεις


Η πολυτέλεια αυτή δεν υπάρχει στα νοσοκομειακά φαρμακεία, τα οποία υφίστανται μία σημαντική υστέρηση πόρων.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ) εκτιμά ότι το εγχείρημα της κάλυψης των ανασφάλιστων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα δημιουργεί πιέσεις στους προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι επαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο!

Ενδεικτική είναι η εξής επισήμανση του προεδρείου της ΠΕΦΝΙ, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας:

“Μη γνωρίζοντας το ακριβές ύψος αυτής της δαπάνης (σ.σ. ανασφάλιστοι), αναρωτιόμαστε για τον τρόπο κάλυψής της από τα νοσοκομεία, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί τους, οι οποίοι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες και ήδη, γι’ αυτό το λόγο, πολλοί ασθενείς παραπέμπονται στον ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακά φάρμακα”...

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θεωρούν αναγκαία την κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και την παροχή συμπληρωματικών κονδυλίων στα νοσοκομεία.

Πωλήσεις


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η εικόνα των πωλήσεων φαρμάκων το 2013, έχει ως εξής:

Στα νοσοκομεία, υπήρξε δαπάνη για φάρμακα της τάξης του 1,33 δισ. ευρώ (1,36 δισ. το 2012) και κατανάλωση 79,98 εκατομμυρίων συσκευασιών (84,5 εκατομμύρια το 2012).

Καταγράφηκε, δηλαδή, μείωση της κατανάλωσης κατά 5,37% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Διαφορετική ήταν η κατάσταση στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε από 394,8 εκατομμύρια συσκευασίες το 2012 σε 404,6 εκατομμύρια το 2013.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 2,48%, όταν τον προηγούμενο χρόνο είχε καταγραφεί μείωση κατά 14,14%.

Η δαπάνη, πάντως, εμφανίζεται μειωμένη και στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, από 4,6 δισ. ευρώ το 2012 σε 3,99 δισ. το 2013 και σχετίζεται με τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Η συνολική δαπάνη (νοσοκομεία - φαρμακεία - αποθήκες) είναι μικρότερη το 2013 (5,29 δισ. έναντι 5,97 δισ. το 2012), αλλά η κατανάλωση είναι αυξημένη (484,6 εκατομμύρια συσκευασίες, έναντι 479,3 εκατομμυρίων το 2012).
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons