Στο «κόκκινο» τα ασφαλιστικά Ταμεία...

Στο ποσό των 2 δισ. ευρώ ανέρχονται για το 2014 τα ελλείμματα των 7 μεγαλύτερων ασφαλιστικών Ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της πανελλήνιας ομοσπονδίας των εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ) χθες κατά την έναρξη του 30ού συνεδρίου της. Στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνεται η επίπτωση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ούτε η μείωση εσόδων από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.


Συνολικά τα Tαμεία φαίνεται ότι απώλεσαν πάνω από 20 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος της ΠΟΚΟΠΚ. Θ. Καποτάς υποστήριξε ότι από τις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας προκλήθηκε μείωση στις εισροές ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση κατά 20% των μισθών

επέφερε απώλεια 3 δισ., η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία αποτιμώνται σε 8,5 δισ. και η μείωση των εισφoρών και των κοινωνικών πόρων προκαλούν νέες μειώσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα Ταμεία φαίνεται να «παρακρατούν» και άρα να μην εγγράφουν ακόμη στους ισολογισμούς τους πάνω από 3 δισ. με τη μορφή των καθυστερημένων συντάξεων στους ασφαλισμένους. Συνυπολογίζοντας στα παραπάνω τα 12 δισ. από την απώλεια του PSI,oι ασφαλιστικοί φορείς καταγράφουν μειώσεις άνω των 32 δισ. ευρώ. Το ΙΚΑ κάνει αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των συντάξεων με 880 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, όταν τουλάχιστον το 50% από τις ανείσπρακτες οφειλές ύψους 8,05 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.


Στον ΟΑΕΕΗ κατάσταση στον ΟΑΕΕ είναι χειρότερη, όχι γιατί το έλλειμμά του αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 740 εκατ. ευρώ το 2014 αλλά κυρίως γιατί η αύξηση του ελλείμματος συναρτάται και με τη μείωση, κατά 40% των εσόδων του στην τρέχουσα χρονιά. Από τους 750.000 ασφαλισμένους στις 31.12.2013, οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν εισφορές, με αποτέλεσμα το ποσό των οφειλών να ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΚΟΠΚ κατήγγειλαν παντελή έλλειψη σχεδιασμού στον ΕΟΠΠΥ, στον οποίο οι ασφαλιστικοί φορείς οφείλουν το ποσό των 571 εκατ. ευρώ. Η ΠΟΚΟΠΚ εκτιμά ότι ο ΕΟΠΠΥ κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων που έχει και μέχρι τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονταν στο ποσό των 7,73 εκατ. ευρώ. Τόσο η ΠΟΚΟΠΚ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ η οποία, με αφορμή το κύμα κατασχέσεων και τον όγκο των ανασφάλιστων, έδωσε συνέντευξη Τύπου, συμφωνούν ότι πρέπει τα Ταμεία να αναζητήσουν πρόσθετους πόρους πέραν των εισφορών και της κρατικής χρηματοδότησης.


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ κ. Γ. Καβαθάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,πρότεινε την κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τη μεταφορά της υποχρέωσης καταβολής από τους ασφαλισμένους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου με δυνατότητα εξαγοράς επιπλέον χρόνων με τη μορφή της εξαγοράς των «πλασματικών» χρόνων ασφάλισης, Διατυπώνοντας μια πρόταση η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτήν που έχει υποβάλει στο Μέγαρο Μαξίμου ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Κοκκόρης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αξιοποιώντας τα συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων του φορέα πρόσθεσε επίσης, ότι μια βιώσιμη λύση για το Ταμείο και για την ίδια την αγορά πρέπει να προβλέπει και τα εξής σημεία:• Την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, τουλάχιστον για 2 έτη, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που έχουν ή τείνουν να βγουν εκτός συστήματος, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα φαίνεται από την αναλογιστική σχέση ενήμερων ασφαλισμένων προς συνταξιούχους (1:1). Επιπροσθέτως, την τελευταία πενταετία οι καταβολές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ μειώθηκαν κατά 450 εκατ. ευρώ. Με την ενεργοποίηση του μέτρου ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης υπολογίζεται ότι το Ταμείο μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ετησίως.


• Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους οι οποίοι συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας, έχουν οφειλή άνω των 20.000 ευρώ και κινδυνεύουν να μη λάβουν ποτέ σύνταξη. Γι’ αυτήν την κατηγορία ο ΟΑΕΕ ζήτησε να καταβάλλεται η εθνική σύνταξη και αναλογικά το αναλογικό κομμάτι από τις εισφορές που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα. Η πρόταση αυτή έχει σημασία διότι στον ΟΑΕΕ, εν αντιθέσει με τα όσα προβλέπονται στο ΙΚΑ, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόωρης και κατ’ επέκταση μειωμένης σύνταξης.
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons