του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου στην ΕΣΤΙΑ
Μέχρι την υστάτη ώρα, οι διοργανωτές του γνωστού ντιμπέϊτ με τους υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν προσπάθειες να πάρει μέρος στην εκδήλωση και ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Ο τελευταίος, ωστόσο, για λόγους γλωσσικής αδυναμίας και όχι μόνον, αρνήθηκε την συμμετοχή του απαιτώντας να μιλήσει στα ελληνικά. Όμως, οι τέσσερις άλλοι υποψήφιοι απείλησαν με αποχώρηση αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, γιατί απλούστατα τότε θα έπρεπε να μιλήσουν και αυτοί στην μητρική τους γλώσσα οπότε η συζήτηση θα τιναζόταν στον αέρα. Τελικά, λοιπόν, ο κ. Αλ. Τσίπρας φυγομάχησε.
Πριν λίγες ημέρες, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα πάρει μέρος στο ντιμπέϊτ της 15ης Μαΐου, αλλά όπως θα δούμε στην συνέχεια δεν είπε, για λόγους εξαπατήσεως του κοινού, όλη την αλήθεια.
Εγκυρότατες πληροφορίες μας από τις Βρυξέλλες λένε ότι... ο κ. Τσίπρας ΔΕΝ θα πάει στην βελγική πρωτεύουσα για να πάρει μέρος στο ντιμπέϊτ. Θα συμμετέχει σε αυτό μέσω κλειστού κυκλώματος και όχι απ’ ευθείας. Επειδή δε η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στα ελληνικά, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι θα τού απαντούν στα αγγλικά.
Με το τέχνασμα αυτό, ο κ. Αλ. Τσίπρας, πρώτον, αποφεύγει να πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου θα υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιογράφοι, που σίγουρα θα τού έθεταν ανεπιθύμητα ερωτήματα –πράγμα δυσάρεστο για ακτιβιστές συνηθισμένους στους μονολόγους και στην ξύλινη γλώσσα. Δεύτερον, ο υποψήφιος της οριακής ευρωπαϊκής αριστεράς θα αποφύγει τον άμεσο διάλογο με πολιτικούς που, λόγω κύρους, εμπειρίας και σοβαρότητος, θα μπορούν να αποδείξουν πόσο λίγος και αδαής είναι ο συνομιλητής τους.
Ας δούμε, όμως, ποιοι είναι οι άλλοι συνομιλητές του κ. Τσίπρα και τι αντιπροσωπεύει ο ίδιος σε σχέση με αυτούς.
Η κυρία Σκα Κέλλερ, 33 ετών, υποψήφια των Πρασίνων και της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι μία συμπαθέστατη και φιλοευρωπαία Γερμανίδα η οποία ομιλεί έξι γλώσσες, έχει σπουδάσει τουρκική και εβραϊκή φιλολογία και συμμετέχει στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το Διεθνές Εμπόριο. Ο δε πολιτικός της σχηματισμός είναι τέταρτος σε δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 58 βουλευτές επί 766, εκπροσωπώντας ποσοστό 7,57% του σώματος.
Ο κ. Γκυ Βέρχοφσταντ, Βέλγος πρώην πρωθυπουργός, 59 ετών, γεννημένος στην Φλάνδρα και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο κόμμα του από το 1979, ομιλεί άπταιστα τέσσερις γλώσσες, έχει εννεαετή πρωθυπουργική θητεία στην χώρα του και θεωρείται από τους κορυφαίους στην Ευρώπη οπαδούς της πολιτικής ενώσεως της ΕΕ υπό ομοσπονδιακή μορφή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγγράψει και βιβλίο μαζί με τον κ. Ντανιέλ κον Μπεντίτ, τον πρόεδρο των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «σκληρό» υπέρμαχο της περισσότερης Ευρώπης.
Ο κ. Μάρτιν Σουλτζ, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ευρωβουλευτής από το 1994, μέλος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1974, και στην χώρα του είναι γνωστός για την αγάπη του για τα βιβλία, καθώς και για τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του υπέρ μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Επίσης, ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ομιλεί άπταιστα γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά, υπήρξε δε από τους πολιτικούς που στήριζαν ενθέρμως την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο Λουξεμβούργιος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, 60 ετών, πρωθυπουργός της χώρας του επί 18 έτη, δέκα μήνες και δεκατέσσερις ημέρες, πρόεδρος του Eco/Fin για οκτώ έτη και αρχιτέκτων των όρων-κλειδιά στην Συνθήκη του Μάαστριχτ για την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης, σήμερα διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πολιτικός με νομική παιδεία, ο κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ομιλεί απταίστως γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά, είναι δεδηλωμένος φιλέλληνας και θεωρείται από τους ικανότερους Ευρωπαίους πολιτικούς στα θέματα της οικονομικής ενώσεως της ΕΕ.
Τα τέσσερα αυτά πολιτικά πρόσωπα εκπροσωπούν σήμερα μία δύναμη 606 ευρωβουλευτών επί των 766 που απαρτίζουν την Ευρωβουλή και άρα καλύπτουν ποσοστό άνω του 79% της τελευταίας. Πρόκειται δε για τέσσερις πολιτικές ομάδες με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και με μεγάλη προσήλωση στις αρχές του πολιτικού διαλόγου, του κράτους δικαίου και της δημιουργίας μιας Ευρώπης ανοχής και προόδου.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αυτό της παρουσίας του κ. Αλέξη Τσίπρα σε μία συζήτηση με τα προαναφερθέντα πολιτικά πρόσωπα. Ως εκπρόσωπος μιας αυταρχικής και κομμουνιστογενούς ευρωπαϊκής αριστεράς με 34 μόλις μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήτοι ποσοστό 4,5%, ο άσχετος περί τα ευρωπαϊκά θέματα και την ευρωπαϊκή ιστορία τί θα πει σε αυτούς που θα τον ακούν;
Θα τολμησει να επαναλαβει στους Ευρωπαιους δημοκρατες τις γελοιοτητες που εκστομισε στην Πραγα,μιλωντας σε συναξη του Κομμουνιστικου Κομματος Βοημιας –Μοραβιας,αγνοωντας προφανως ότι η χωρα του Β.Χαβελ δεν εχει ξεχασει τη σοβιετικη εισβολη του 1968?Και ουτε βεβαια θα την ξεχασει,γιατι στην Τσεχια υπαρχουν ακομη αρκετοι Γιαν Παλαχ ετοιμοι να υπερασπιστουν τη δημοκρατια που καθημερινα ο κ.Τσιπρας πτυει.Παρ’όλα αυτά,ισως να είναι αποκαλυπτικο για τους Ευρωπαιους να δουν live ποιος τελικα εκπροσωπει μια καποια αριστερα.Ασφαλως δε το ιδιο ισχυει και για τους εδώ πολιτες.
πηγή: stithoskopio