ΣτΕ: Aναστολή πλαφόν συνταγογράφησης


Σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη εκτίναξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το 2014 προκαλεί στο υπουργείο Υγείας η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων. Με την απόφαση αυτή και τουλάχιστον έως ότου εκδικαστεί η κύρια προσφυγή, πιθανότατα τον ερχόμενο Ιούνιο, οι γιατροί δεν υποχρεούνται να τηρούν το μηνιαίο όριο συνολικής αξίας φαρμάκων που συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ –και το οποίο είχε ορίσει ο Οργανισμός–, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια να τηρηθεί ο φετινός στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης, με ορατό τον κίνδυνο, η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, «σεβόμαστε πάντοτε τις αποφάσεις όλων των δικαστηρίων και κυρίως του ΣτΕ. Ομως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, έχει έτοιμα εναλλακτικά σχέδια για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».


Εφέτος, η φαρμακευτική δαπάνη δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 1,919 δισ. ευρώ (χωρίς τα εμβόλια), όταν πέρυσι ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ήταν 2,371 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση της δαπάνης ενεργοποιεί το claw back (μηχανισμός επιστροφής ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες), το οποίο, ωστόσο, εάν είναι υψηλό, μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες στην απόσυρση φαρμάκων από την αγορά. Πέρυσι, με υψηλότερο προϋπολογισμό, το claw back έφτασε τα 180 εκατ. ευρώ.

Το ΣτΕ στην απόφασή του –με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής του μέτρου που κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών–, επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και αποτροπής πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών. «Το πλαφόν στη συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων της χώρας (με βάση των όγκο της συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους), δύναται να πλήξει αδιακρίτως τους γιατρούς και κατά συνέπεια τους ασθενείς τους, οι οποίοι τήρησαν και τηρούν μνημονιακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ειδικότερα τις διατάξεις περί συνταγογραφήσεως με βάση τη δραστική ουσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. Με το σκεπτικό αυτό, η Ολομέλεια του ΣτΕ, «κατόπιν σταθμίσεως αφενός του δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία και αφετέρου του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών, έκρινε ότι συντρέχει λόγος να ανασταλεί η εκτέλεση των υπουργικών αποφάσεων και της απόφασης του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό».


Η είδηση προκάλεσε έκπληξη σε στελέχη του υπουργείου Υγείας καθώς, όπως ανέφεραν, το μέτρο λειτουργούσε αποτελεσματικά και σταδιακά οι γιατροί προσαρμόζονταν στον «περιορισμό». Ειδικότερα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο –πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου– περίπου 3.000 γιατροί υπερέβησαν το πλαφόν, με αποτέλεσμα να «κλειδώσει» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γι’ αυτούς, τον επόμενο μήνα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 1.500 γιατρούς και τον Μάρτιο στους 600. Η φαρμακευτική δαπάνη τον Ιανουάριο 2014 ήταν 192 εκατ. ευρώ, έναντι 240 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2013 και τον Φεβρουάριο 178 εκατ. ευρώ έναντι 230 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.


Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, που δηλώνει ότι θα «συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των μελών του και τη διασφάλιση των συνθηκών δημόσιας υγείας».
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons