Δεύτερες σκέψεις και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας το «μπλακ άουτ» που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά ιατρεία, μετά την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η κατάργηση του ορίου, καθώς ήδη οι περισσότεροι γιατροί έχουν ξεπεράσει το όριο, το σύστημα της συνταγογράφησης «κλειδώνει» αυτόματα και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλο γιατρό του Οργανισμού προκειμένου να γράψουν τα φάρμακά τους.
Οι δυσλειτουργίες στη συνταγογραφήση ξεκίνησαν μετά την επιβολή σε κάθε γιατρό ανώτατου χρηματικού ορίου, το οποίο είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το μέσο όρο που των συνταγών
του 2013. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στους χρονίως πάσχοντες, τα σκευάσματα των οποίων είναι ακριβά, αλλά και σε καρδιολόγους και παθολόγους, οι οποίοι κατά κανόνα δέχονται το μεγαλύτερο όγκο των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο ίσχυσε τελικά και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αν και συνταγογραφούν καθημερινά για εκατοντάδες ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.
Όπως λέει το ρεπορτάζ, αν και οι περισσότεροι προκρίνουν την κατάργηση του πλαφόν πριν καν συμπληρωθεί μήνας από τότε που τέθηκε σε ισχύ, αναμένεται να δοθεί ακόμη μια μικρή περίοδος χάριτος. Ειδικότερα επίκειται έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών και ασθενών από τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα, από το πλαφόν αναμένεται να εξαιρεθούν χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια και οι μεταμοσχευθέντες ασθενείς.
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα εξαιρεθούν από το πλαφόν οι νοσοκομειακοί ιατροί που συνταγογραφούν για ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και θα θεωρηθούν ως νεοεισερχόμενοι ιατροί (η επιτρεπόμενη δαπάνη θα αντιστοιχεί στο 80% της ειδικότητάς τους) εκτός από αυτούς που έχουν ξεκινήσει να συνταγογραφούν κατά τη διάρκεια του 2013 και αυτοί που έχουν ξεκινήσει τα έτη 2011 και 2012.
Από την πλευρά του πάντως ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως τα παραπάνω προβλήματα θα εξομαλυνθούν σύντομα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τον περιορισμό κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά πρόκειται να καλυφθεί από την μείωση των τιμών των φαρμάκων.
Οι γιατροί της Αθήνας στο αντίποδα έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά το πλαφόν στη συνταγογράφηση , ενώ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσφεύγει σε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας την κατάργηση του πλαφόν όχι μόνο στα φάρμακα, αλλά καις τις διαγνωστικές εξετάσεις.
πηγή: stithoskopio