Νέες ενστάσεις για το πλαφόν στα φάρμακα!






Νέες ενστάσεις για το πλαφόν στα φάρμακα προέκυψαν χθες σε επιστημονική εκδήλωση. Μάλιστα, προήλθαν από δύο επιστήμονες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιτροπή που συνέστησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την πρωτοβάθμια φροντίδα: τον επίκουρο καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη και το γενικό γιατρό Λευτέρη Θηραίο.




Οι δύο επιστήμονες συμμετείχαν στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Υγεία και οικονομική κρίση», που έγινε στις Πανελλήνιες Εκπαιδευτικές Ημερίδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Γ. Παπαδάκης». Ο κ. Σουλιώτης αναφερόμενος στον περιορισμό που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση ανά ιατρό, τόνισε: «Και άλλες χώρες έχουν παρέμβει θέτοντας περιορισμούς στη συνταγογράφηση όμως καμία δεν βασίζεται μόνο στο αντίστοιχο κόστος της προηγούμενης χρονιάς. Οι περισσότερες εξ αυτών (Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία και Τσεχία), καθορίζουν τα σχετικά όρια λαμβάνοντας υπόψη πληθυσμιακά στοιχεία, επιδημιολογικά στοιχεία, το είδος των περιστατικών που διαχειρίζεται κάθε ιατρός

(διαφοροποιώντας τα όρια σε συγκεκριμένες παθήσεις), τις δαπάνες των φαρμάκων υψηλού κόστους (εξαιρώντας νοσήματα στα οποία δεν μπορεί να αλλάξει το μίγμα θεραπείας), τυχόν κλινικές οδηγίες, νέα προϊόντα κ.λπ.».


Ακόμη, πρότεινε να τεθούν σχετικοί στόχοι κατά κεφαλήν και όχι στο σύνολο της δαπάνης, με διαφοροποίηση ανά ειδικότητα, ίσως και ανά περιφέρεια κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, όπου λαμβάνεται υπόψη τόσο ο αριθμός και ηλικία των ασφαλισμένων όσο και η οικονομική κατάσταση της κάθε περιφέρειας. Άλλωστε, ανέφερε χαρακτηριστικά, «όταν ένας κανόνας χρειάζεται τόσες πολλές εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή του, μάλλον πάσχει ο κανόνας. Είναι βέβαιο ότι περιορισμοί πρέπει να τεθούν, όμως σήμερα έχουμε και την πληροφόρηση και τη γνώση να τους υποστηρίξουμε με επαρκή τεκμηρίωση προκειμένου να εφαρμοστούν χωρίς να λειτουργήσουν σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών».


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του κου Θηραίου, ο οποίος σημείωσε ότι «οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση αφορούν συνήθως συγκεκριμένες ειδικότητες με μεγάλη διακύμανση φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασθενή και γι’ αυτό το λόγο λαμβάνεται υπόψη και το case-mix των περιστατικών». Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη, «εισαγωγής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην καθημέρα κλινική πράξη, γεγονός που θα επιτρέψει τον εξορθρολογισμό της δαπάνης και της δυνατότητας να μπορούμε να συζητάμε για το κόστος διαχείρισης του κάθε νοσήματος, με ιδιαίτερη έμφαση τα χρόνια νοσήματα».


Και οι δύο ομιλητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για μια παρέμβαση στο εν λόγω μέτρο προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού στην εφαρμογή του, καθώς με το υφιστάμενο πλαίσιο, όπως υποστήριξαν, συχνά τιμωρούνται γιατροί που έχουν ήδη πειθαρχήσει στους κανόνες ορθής συνταγογράφησης που η επιστήμη τους ορίζει.








πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons