ΕΟΠΥΥ: ο κουτσουρεμένος προυπολογισμός και το πλεόνασμα

Εγκρίθηκε ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 και όπως όλα δείχνουν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Συγκεκριμένα, τα έξοδα του Οργανισμού, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, ανέρχονται σε 6.502.354.718,12, ενώ τα έσοδα φθάνουν τα 6.151.059.722,09.

Υπάρχει ένα ταμειακό υπόλοιπο ύψους 412.802.422,62 ενώ το πιο εντυπωσιακό, είναι ότι υπάρχει και πλεόνασμα που φθάνει τις 61.507.426,59 ευρώ.

Και ίσως κάποιος καλόπιστος παρατηρητής να σχολιάσει ότι «μπράβο, ο

πολύπαθος Οργανισμός θα τα καταφέρει εφέτος», ωστόσο αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα είναι βέβαιον, ότι θα πουν πως είναι φυσικό να υπάρχει πλεόνασμα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ έχει αποσύρει σχεδόν όλες τις παροχές του προς τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ) και την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή, είναι φυσικό να συρρικνωθούν όχι μόνο τα οικονομικά του αλλά και η ίδια του η ταυτότητα που αλλάζει άρδην.


Να θυμίσουμε, ότι ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2013 είχε αγγίξει τα 7,44 δις ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2014 παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα και εκτιμώνται στα 3,8 δισ. (από 3,9 δισ. το 2013).Για τον ΕΟΠΥΥ όμως, προβλέπεται δραστική μείωση στην επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, οποία περιορίζεται στα 774 εκατομμύρια, έναντι 1,1 δισ. ευρώ το 2013.Με τόσες περικοπές επομένως που έχουν υποστεί στο πετσί τους οι ασφαλισμένοι, δεν είναι να απορεί κανείς για το πλεόνασμα του Οργανισμού, το οποίο φυσικά φαντάζει ως τραγική ειρωνία.


Τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ στηλιτεύτηκαν για ακόμη μία φορά και κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον νέο φορέα της ΠΦΥ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή. Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός:«Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2014 δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για ανασφάλιστους - ο προϋπολογισμός του θα είναι μειωμένος κατά 700 εκ. ευρώ και θα μειώσετε και τις εργοδοτικές εισφορές ως κίνητρο για την ανάπτυξη. Αυτό δείχνει πως ο πρωταρχικός σας στόχος δεν είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα».«Τα όποια κενά θα καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.


Πάντως, ανεξάρτητα από τον προυπολογισμό που έτσι και αλλιώς αποτελεί μείζον θέμα όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό, κάποιος μπορεί να διακρίνει την αστάθεια που επικρατεί στις πολιτικές επιλογές, ακόμη και όταν αφορούν το πιο σημαντικό αγαθό που είναι η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών.


Όταν πριν τρία χρόνια ο Ανδρέας Λοβέρδος δημιουργούσε τον ΕΟΠΥΥ με την βοήθεια του πρώτου προέδρου του Γεράσιμου Βουδούρη, τον χαρακτήριζε τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης με μεγάλη δυναμική και κάλυψη σε όλους τους πολίτες.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons