Ερωτήματα και σκέψεις ένος ιατρού του ΕΟΠΥΥ στον Υπουργό Υγείας.Κύριε Γεωργιάδη,

Αρχικά να ευχηθώ Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε σας και την οικογένειά σας.

Είμαι ένας γιατρός που επί 19 συναπτά έτη, υπηρετώ αρχικά το ΙΚΑ και τα τελευταία δύο τον ΕΟΠΥΥ, στη Πάτρα, ως θεραπευτής καρδιολόγος. Βεβαίως κατόπιν των δικών σας ενεργειών, θεωρώ πως μάλλον δύσκολα θα συνεχίσω να τις παρέχω. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να σας θέσω κάποια ερωτήματα και να καταθέσω σκέψεις – προτάσεις για το νέο φορέα ΠΦΥ :

1. Που θα μπορούν να με βρουν οι τουλάχιστον 25 ασθενείς ημερησίως, και κατά συνέπεια περίπου 500 σε μηνιαία βάση, τους οποίους παρακολουθούσα επί τόσα έτη στη μονάδα Υγείας που υπηρετώ;

2. Αν ενταχθώ στη ΠΦΥ θα παραμείνω στη πόλη μου και στο χώρο που εργαζόμουν ή εντάσσοντας με στην ΥΠΕ θα βρεθώ από την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα έως την Καλαμάτα και τη Σπάρτη;


3. Ποιο θα είναι το πλαίσιο εργασίας μου σε αυτό το χώρο; Θα είμαι σαν ένας γενικός γιατρός με εξειδίκευση στη Καρδιολογία που θα κρίνει αν ένας ασθενής θα εισαχθεί ή όχι στο νοσοκομείο; Μήπως θα με κάνετε παθολόγο όπως έχει λεχθεί, να αντιμετωπίζω γαστρεντερίτιδες και κρυολογήματα; Η εξειδίκευση μου στην υπερηχοκαρδιογραφία και τις δοκιμασίες κόπωσης, που μέχρι πρότινος ακόμη και στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ εκτελούσα, θα αποτελεί πλέον παρελθόν;


4. Θα μου γίνει γνωστό το βαθμολόγιο και κατ’ επέκταση ο μισθός μου, πριν την ένταξη μου στο νέο φορέα;


Για να μην συνεχίσω να σας βομβαρδίζω με ερωτήσεις, γιατί υπάρχουν πολλές ακόμα, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποιες προτάσεις και να σας παρακαλέσω να τις λάβετε υπόψη σας. Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι μόνο προς την κατεύθυνση του συμφέροντος των ιατρών αλλά και προς την εξυπηρέτηση των ασθενών:


1. Για τους γιατρούς που θα θελήσουν να ενταχθούν στη ΠΦΥ:

Εφόσον εμμένετε στη θέση σας περί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να δοθεί μια παράταση στην υπάρχουσα κατάσταση, έως ότου γίνει η αξιολόγηση, για να γνωρίζει ο καθένας το νέο εργασιακό καθεστώς. Είναι πρωτοφανές να καλείτε ένα γιατρό να κλείσει το ιατρείο του μετά από τόσα έτη λειτουργίας, χωρίς να ξέρει που θα τοποθετηθεί, με τι βαθμολόγιο - μισθό και με τι αντικείμενο εργασίας.


2. Σε αυτούς που δεν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα :


Να δοθούν προσωποπαγείς συμβάσεις έως τη συνταξιοδότηση τους, ώστε οι ασθενείς που επί χρόνια παρακολουθούνταν από αυτούς, να μπορούν, χωρίς δική τους επιβάρυνση, να συνεχίσουν να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό, αυτόν που γνωρίζουν και εμπιστεύονται.


Κύριε Υπουργέ,

Έχω ακούσει να λέτε πως οι δομές του συστήματος είναι κοστοβόρες. Λοιπόν εμείς προσφέρουμε τις δικές μας δομές, τα ιδιωτικά μας ιατρεία. Γιατί να μην παραμείνουν οι συμβάσεις ως έχουν ή να γίνουν νέες παρόμοιες με τις προηγούμενες, αορίστου χρόνιου δηλαδή, για να δεχόμαστε τους ασθενείς στα ιδιωτικά μας ιατρεία;

Με αυτό τον τρόπο αξιοποιείτε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει υπηρετώντας τόσα χρόνια στις μονάδες υγείας. Μπορείτε λοιπόν να μας χρησιμοποιήσετε ακόμα και στις νέες επιτροπές των ΚΕΠΑ… να είμαστε σε ένα ειδικό καθεστώς… κάτι σαν εξωτερικοί συνεργάτες του συστήματος. Πολλοί από εμάς έχουμε τεράστια εμπειρία από παλαιότερες επιτροπές. Πιστεύω πως έτσι καλύπτονται τόσο οι μνημονιακές απαιτήσεις όσο και η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου φορέα.


Κύριε Υπουργέ,

Σίγουρα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο υπάρχον σύστημα υγείας. Νομίζετε όμως πως μπορείτε να φτιάξετε, ‘εν μία νυκτί’, ένα νέο, γκρεμίζοντας το παλιό; Μήπως καλύτερα, βασιζόμενος στην υπάρχουσα υποδομή, κυρίως την έμψυχη, είναι προτιμότερο να βελτιώσουμε το υπάρχον? Πιστεύω πως κάθε ευνομούμενο κράτος στην Ε.Ε. κάνει ένα στρατηγικό σχεδιασμό για να προκύψει κάτι βιώσιμο και αποτελεσματικό… δεν λειτουργεί παρορμητικά... δεν παίρνει τόσο σημαντικές αποφάσεις εκδικούμενο μια απεργία γιατρών, που και σεις ο ίδιος καταλαβαίνετε πως έχει τα δίκαιά της, μια και ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές τους συνθήκες.


Το ανθρώπινο δυναμικό ενός φορέα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του και η ηγεσία θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της. Ένα moto που μου αρέσει λέει: για να πάς γρήγορα θα πρέπει να πας μόνος, για να πάς μακριά πρέπει να πάμε μαζί.


Ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το μήνυμα μου

Ευελπιστώ σε θετικές εξελίξεις προς το συμφέρον της χώρας και των εκατομμυρίων ασθενών, που μεσούσης της κρίσης, θέλουν το γιατρό τους, για να έχουν τουλάχιστον την υγεία τους να παλέψουν.


Με τιμή

Γεώργιος Σφήκας

Ειδικός Καρδιολόγος

ΕΟΠΠΥ Πάτρας

Τηλ.:6944536906

Email: georgios.sfikas@gmail.com
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons