Λιτότητα: η ίδια συνταγή για κάθε οικονομική ασθένεια. Κόψτε-κόψτε-κόψτε. Περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περικοπές στην παιδεία και στα σώματα ασφαλείας. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και η λιτότητα φέρνει πάντοτε αταξία, καταστροφή, παρακμή και θάνατο.
Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών, Άλαν Γκρέισον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, φοβούμενος ότι το πείραμα της τρόικας θα γίνει συνταγή και για άλλες χώρες.
Σε άρθρο του με τίτλο «Πώς να καταστρέψετε μια ολόκληρη χώρα», που δημοσιεύθηκε στη Huffington Post, ο Αμερικανός βουλευτής προβάλλει τα δραματικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011, αύξηση στο διπλάσιο των δολοφονιών και έξοδος από το σύστημα υγείας 9.100 γιατρών (λόγω συνταξιοδοτήσεων), δηλαδή περίπου ενός στους επτά γιατρούς, αφήνοντας έτσι χιλιάδες κενές θέσεις, που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί.
Αναφερόμενος στο ποσοστό ανεργίας 27.6% που μαστίζει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, ο Γκρέισον επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ, ακόμη και την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο.
Ποια είναι η αιτία της καταστροφής, αναρωτιέται. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει την απάντηση: η λιτότητα. 'Λιτότητα' είναι ένας αναίμακτος όρος για την οικονομική κακοδιαχείριση, υποκινούμενος από σκληρότητα. Η ρομποτική νοοτροπία του 'περικοπές-περικοπές-περικοπές' απαξιώνει τις θέσεις εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες, την ασφάλιση, την υγεία, τις υποδομές, την κοινωνική πρόνοια και τελικά την οικονομική ισορροπία και την ικανότητα για επιβίωση. Η λιτότητα καταστρέφει μία ολόκληρη χώρα μπροστά στα μάτια μας», τονίζει.
Προσθέτει δε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι αρνητικές τάσεις στην Ελλάδα αποτελούν προειδοποίηση για άλλες χώρες που τίθενται υπό αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας.
Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, καταλήγει, στέλνοντας ένα μήνυμα στο εσωτερικό της δικής του χώρας: «Είμαι εναντίον του πόνου και της δυστυχίας. Ειδικά όταν μπορούν να αποφευχθούν. Επομένως είμαι εναντίον της λιτότητας. Ξεκινά με φαινομενικά αβλαβείς περικοπές στον προϋπολογισμό. Οδηγεί όμως αμείλικτα στην καταστροφή αμέτρητων ζωών. Γιατί τα λέω όλα αυτά για την Ελλάδα; Το 1935, ο Sinclair Lewisέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο 'Δεν μπορεί να συμβεί εδώ'. Όμως μπορεί. Και εξαρτάται από εμάς να το εμποδίσουμε».
πηγή: stithoskopio