Φθηναίνουν από το Γενάρη 6.000 φάρμακα.


Ξεκίνησε η διαδικασία ανατιμολόγησης των έξι χιλιάδων γενόσημων φαρμάκων και σκευασμάτων που δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα. Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κοινοποίησε προς τις φαρμακευτικές εταιρείες τον κατάλογο των σκευασμάτων που θα λάβουν από τον Ιανουάριο νέα, χαμηλότερη τιμή, υλοποιώντας έτσι τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα για μειώσεις στην τιμή των φαρμάκων.

Οι ενέργειες μάλιστα για την έκδοση του επόμενου δελτίου τιμών είναι ταχείς, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να στείλουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες όμως θα αφορούν «αποκλειστικά και μόνον» σε παραλείψεις ή διαγραφές προϊόντων. Στη συνέχεια ο ΕΟΦ, αφού τις εξετάσει, θα διατυπώσει την τελική του πρόταση προς τον υπουργό Υγείας, προκειμένου η ανατιμολόγηση να μπει στην τελική ευθεία.Όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, οι προσπάθειες για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μπορέσει από τον Ιανουάριο κιόλας να μένει πιστός στο μηνιαίο όριο που ορίζει ο προϋπολογισμός για το φάρμακο.Οι καθαρές πιστώσεις του προϋπολογισμού του Οργανισμού για φαρμακευτική δαπάνη του 2013 ανέρχονταν σε 2,371 εκατ. Το 2014 η εξοικονόμηση θα πρέπει να είναι συνολικά 330 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από την μείωση των τιμών των φαρμάκων που θα προέλθει από την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας.Σύμφωνα με το νόμο, οι τιμές φαρμάκων αναθεωρούνται δύο φορές ανά έτος και τα δελτία τιμών εκδίδονται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο. Όπως προβλέπεται, στην αναθεώρηση τιμών δεν επιτρέπονται αυξήσεις, αντιθέτως οι νέες τιμές δύναται να είναι ίσες ή μικρότερες από τις ισχύουσες. Μετά την έκδοση του δελτίου, οι αλλαγές θα περαστούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στη συνέχεια οι νέες τιμές μεταφέρονται κατευθείαν στις φαρμακαποθήκες και στα ράφια των φαρμακείων, περνώντας τελικά στους ασφαλισμένους.Όπως λένε οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο, με την εφαρμογή της διάταξης για τα γενόσημα αναμένεται μεσοσταθμικά μείωση τιμών κατά 18,75%, ενώ παράλληλα θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει στα 123 εκατ. από την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. H συγκεκριμένη διάταξη που αφορά τα γενόσημα προβλέπει ότι για τα φάρμακα μετά το 2012, η τιμή τους θα καθορίζεται στο 65% (από 80%) ως ποσοστό της τιμής των off patent. Τα φάρμακα πριν το 2012 θα υποστούν οριζόντιες μειώσεις τιμών.Στην ουσία η ωφέλεια για τους ασφαλισμένους μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη, δεδομένου πως δίνεται στις εταιρείες η δυνατότητα να διαθέτουν τα γενόσημά τους σε τιμές χαμηλότερες από τις μέγιστες θεσπισμένες τιμές, κάτι που εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά πολύ τον ανταγωνισμό. Οι μειώσεις που θα δίνουν οι εταιρείες θα περνούν στην αγορά με συμπληρωματικά δελτία τιμών.Σε ότι αφορά τα off patent, με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεσοσταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014, 7,5% το δεύτερο εξάμηνο για τα φάρμακα των οποίων έχει λήξη η πατέντα μετά από το 2012 και 15% επίσης για τα φάρμακα που έληξε η πατέντα πριν το 2012. Συνολικά θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει στα 176 εκατ. από την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons