Καλούν ιδιώτες να σώσουν ασφαλιστικό και υγεία.

Την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου από τη μια πλευρά να ελεγχθούν οι δημοσιονομικές δαπάνες και από την άλλη να μην καταρρεύσουν το ασφαλιστικό και το σύστημα της δημόσιας υγείας.

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πως «ο χώρος της κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να κερδίσει από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων» δένει απόλυτα με την αντίστοιχη του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου (διοικητή του ΙΚΑ) για «δημιουργία εναλλακτικών εθελοντικών επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών
δικαιωμάτων, μέσω του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων».

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, η ουσία βρίσκεται στο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί κάθε χρόνο να επιδοτεί με τόσο μεγάλα ποσά το ασφαλιστικό και πως οι σχετικές εκροές θα πρέπει να περιοριστούν. Και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανάπτυξη του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία), στον οποίο σημαντικό ρόλο διεκδικούν

οι ασφαλιστικές.

Ενδεικτική είναι η θέση των παραγόντων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πως το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των απίστευτων παροχών και των πολύ χαμηλών ορίων ηλικίας που δίνονταν στο παρελθόν και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία) ώστε ο μέσος Έλληνας πολίτης να μπορεί να ασφαλίζεται. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε πως «χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις από την πλευρά της Πολιτείας».

Περισσότερα νέα προβλέπεται να έχουμε κάπου στα μέσα του 2014 όταν αναμένεται σχετική επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος να παραθέσει τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που θα εκπονηθεί. Πάντως, ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης υποστηρίζει πως μετά τις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιήθηκαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης διατήρησε τη βιωσιμότητά του και θα ήταν λάθος αν οι ασφαλιστικές περιμένουν κάτω από το δέντρο για να πέσει το ώριμο φρούτο. «Θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσπαθήσουν να ανεβούν και οι ίδιες στο δέντρο» συμπλήρωσε με χαρακτηριστικό τρόπο.

Επίσης, πολύ σημαντικές συνεργασίες φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να περιορίσει τις μεγάλες δημοσιονομικές τρύπες στη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε αποφασισμένος για τη σύντομη εύρεση ρεαλιστικών συνεργασιών μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών (π.χ. διαχείριση μέρους των κρατικών νοσοκομείων από ασφαλιστικές εταιρείες), θέτοντας μάλιστα ως ενδεικτικό προϊόν τη δυνατότητα προσφοράς ασφαλιστικών πακέτων για τη νοσοκομειακή κάλυψη των απογευματινών ιατρείων και των απογευματινών χειρουργείων στα κρατικά νοσοκομεία.

«Αναζητούμε συνεργασίες που θα αποφέρουν κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και θα ενισχύσουν τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων» ανέφερε ο υπουργός, καταλήγοντας πως λόγω των σημερινών συνθηκών, ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να θεωρούνται ανταγωνιστές, γιατί θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο. «Ο ΕΟΠΥΥ θα προσφέρει τα βασικά πακέτα και οι ασφαλιστικές το κάτι παραπάνω» σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης, η αλλαγή φιλοσοφίας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρόκειται να σταματήσει να είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας και θα περιοριστεί μόνο στην «αγορά» υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία και από τους παρόχους ιδιωτικής υγείας, αφήνει μεγάλο χώρο δράσης για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Στον τομέα αυτό, οι ιδιώτες πάροχοι υγείας έχουν εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία τους να ενταχθούν ισότιμα στο σύστημα, ανταγωνιζόμενοι επί ίσοις όροις τα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους κλινικάρχες, το κράτος επιβαρύνεται σήμερα με πολλαπλάσιο κόστος για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία σε σχέση με εκείνους που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Υποστηρίζουν, επίσης, πως δίκαιο θα ήταν να υπάρχει κλιμάκωση του κόστους νοσηλείας για τον ΕΟΠΠΥ ανάλογα με το επίπεδο της υποδομής και την ποιότητα της νοσηλείας που διαθέτει κάθε ιδιωτική κλινική.

Αν και το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη ανοιχτά από την κυβέρνηση (βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης), κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως η αποχώρηση του ΕΟΠΥΥ από την παροχή υπηρεσιών υγείας θα έδινε τη δυνατότητα: α) για σημαντική μείωση του κόστους στη δημόσια υγεία, β) για ισχυρότερη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, η οποία όμως θα γίνεται έναντι χαμηλών τιμολογίων.
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons