Επικίνδυνα παιχνίδια από την τρόικα!Επικίνδυνα παιχνίδια από την τρόικα

Επικίνδυνα «παιχνίδια» με την πολιτική σταθερότητα και τη διατήρηση του καλού οικονομικού κλίματος «παίζει» η τρόικα, η οποία ασκεί αφόρητες πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ακόμη και οι τραπεζίτες διαμηνύουν στην τρόικα ότι είναι εκτός? πραγματικότητας οι αξιώσεις της και τυχόν εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα δυσχεράνει την πορεία για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

«Η τρόικα δυναμιτίζει το κλίμα και υποσκάπτει την κυβερνητική συνοχή», υπογραμμίζει κυβερνητικός παράγοντας και επισημαίνει ότι ήδη βουλευτές

και υπουργοί διαμηνύουν ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν θα εγκριθούν από τη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «υπαναχώρηση της τρόικας σε μια σειρά από ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί για το χρηματοδοτικό κενό», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα φορολογικά και οριζόντια μέτρα». Και να τα εισηγείτο η κυβέρνηση, πρόσθεσε «η Βουλή δεν θα τα ψήφιζε». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «δεν σκοπεύουμε να λάβουμε άλλα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα» και εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει θετικά, αφού «θα βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα, γιατί δεν είναι προς όφελος κανενός η διακινδύνευση της πορείας αυτής της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα ο Κ. Τασούλας επισήμανε πως αν οι δανειστές μας επιμείνουν (στη λήψη νέων μέτρων) «είναι διότι ενδεχομένως θέλουν να μας ξεφορτωθούν. Είναι γιατί θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ακραίες καταστάσεις, επειδή ενδεχομένως δεν έχουν τα πολιτικά κότσια να οδηγήσουν σε λύσεις». Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αφού είπε πως «ούτε οριζόντια ούτε κάθετα μέτρα δεν υπάρχουν», επισήμανε πως «πρέπει να αντιληφθούν (οι ξένοι) ότι η χώρα έχει φτάσει στα όριά της και εάν καταρρεύσει αυτό δεν θα έχει μόνο χαμένους κόπους και θυσίες, αλλά προφανώς θα συμπαρασύρουμε και άλλους μαζί μας».

Alpha - Eurobank
Ακόμη και οι τραπεζίτες διαμηνύουν στην τρόικα ότι είναι εκτός? πραγματικότητας οι αξιώσεις της και τυχόν εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα δυσχεράνει την πορεία για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Από πουθενά δεν προκύπτει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, υπογραμμίζεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank και προστίθεται ότι με τα ισχύοντα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ό,τι έχει προγραμματιστεί.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει από σήμερα με κάποια σοβαρότητα ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2015 και το 2016, διότι με τα σημερινά δεδομένα ακριβώς το αντίθετο είναι το πιο πιθανό. Επομένως, το να εγείρεται από την τρόικα θέμα μέτρων από σήμερα για υποτιθέμενη κάλυψη ελλειμμάτων το 2015 και το 2016, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι ο εκτροχιασμός της οικονομικής, επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που μόλις φαίνεται να αποκαθίσταται στη χώρα και μάλιστα σε πιο στέρεες βάσεις από ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις. Στο δε δελτίο «Greece Macro Monitor» της Eurobank επισημαίνεται ότι ένα νέο πακέτο οριζόντιων μέτρων θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, καθώς οι εκτιμώμενοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές των δαπανών για μισθούς, συντάξεις ή/και δημόσιες επενδύσεις είναι ιδιαίτερα υψηλοί, όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Ενδεικτικές του κλίματος είναι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στους Financial Times ότι υπάρχει σαφής διαφωνία καθώς η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα, αλλά η Ελλάδα έχει πλέον φθάσει στα όριά της.

FINANCIAL TIMES
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό του 2014, θέμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας, από την εξαετή, πλέον ύφεση. Όπως αναφέρουν η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας, προσδιορίζοντας το κενό έως τα 2 δισ. ευρώ με την Αθήνα να αντιτείνει πως το κενό αντιστοιχεί μόλις σε 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα που εστιάζουν στη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. «Υπάρχει σαφής διαφωνία» δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας πως «η τρόικα πάντα πιέζει για νέα μέτρα, αλλά έχουμε φθάσει το όριο στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων». «Οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται μη βιώσιμες, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει κατά μέσο όρο περισσότερο από ένα τρίτο των εισοδημάτων τους μέσα σε πέντε χρόνια», προσθέτει ο ίδιος. Αναφέρει μάλιστα πως υπήρχε ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική αντίδραση να συμπεριληφθούν οι ένστολοι στο ενιαίο μισθολόγιο που έχει ήδη υιοθετηθεί για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, θέμα που συμβάλλει στην ύπαρξη κενού στον προϋπολογισμό του 2014.

Σύμφωνα με τους FT η διαμάχη με την τρόικα προκύπτει ενώ βελτιώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ φιλοξενούν δήλωση του Ν. Καραμούζη, διευθύνοντος συμβούλου στη Geniki Bank, που εκτιμά πως οι αγορές αντικατοπτρίζουν πλέον την πρόοδο στη διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας. «Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα ακόμη, αλλά υπάρχει αισιοδοξία πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες», εκτιμά.

Εικασίες...

Χθες ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, Μάρτιν Κοτχάουζ, αναφερόμενος σε προχθεσινό δημοσίευμα της Die Zeit που αποκάλυπτε σχέδιο για την Ελλάδα σε τρεις πυλώνες, με «γερμανική σφραγίδα», υποστήριξε πως «όλες οι υποτιθέμενες προοπτικές σχετικώς με τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αποτελούν, για την ώρα, εικασίες».

Δεκέμβριος

Ανέφερε ότι η έκθεση αξιολόγησης αναμένεται τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Πρόσθεσε πως όταν η τρόικα δώσει το «πράσινο φως» θα εκταμιευθεί άμεσα και η επόμενη δόση.

Μετακύλιση

Ο κ. Κοτχάουζ παραδέχθηκε πάντως πως υπάρχουν δυσκολίες στο κρίσιμο ζήτημα της χρονικής μετακύλισης ελληνικών ομολόγων και για τον λόγο αυτό μελετώνται διάφορες εναλλακτικές.

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons