Στην ύπαιθρο οι γιατροί μετά νόμου και… συζύγου.

Νέες ανατροπές στις ειδικότητες των γιατρών, το αγροτικό, αλλά και τους επικουρικούς φέρνουν ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα με βάση τροπολογία που προωθεί στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας, όλοι οι απόφοιτοι Ιατρικής θα πρέπει και πάλι να κάνουν για ένα χρόνο αγροτικό, όπως ίσχυε για όλους μέχρι πριν από περίπου 10 χρόνια. «Στόχος μας, να καλυφθούν οι κενές θέσεις που σήμερα υπάρχουν και τις οποίες προκηρύσσουμε αλλά δεν καλύπτονται ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας. Διαφορετικά δεν θα μπορούν να πάρουν τον τίτλο της ειδικότητας. Η τροπολογία, που διαφοροποιεί πλέον τις συνθήκες για τους νέους γιατρούς, αυτή τη φορά τους υποχρεώνει να κάνουν «αγροτικό» όχι αμέσως μετά το πτυχίο, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά λίγο πριν πάρουν στα χέρια τους τον τίτλο της ειδικότητας. Διαφορετικά όχι μόνο δεν θα μπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ, αλλά δεν θα μπορούν ως ιδιώτες να συνάψουν και σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ! Πολλοί απέφευγαν


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλοι οι απόφοιτοι Ιατρικής ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν υπηρεσία υπαίθρου, αλλά αμέσως μετά το πτυχίο, διαφορετικά δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν την ειδικότητα. Ωστόσο λίγο αργότερα ο νόμος άλλαξε και δεν προέβλεπε καμία ποινή, με συνέπεια πολλοί να αποφεύγουν τον ένα χρόνο του αγροτικού.Ετσι πολλά περιφερειακά ιατρεία, κυρίως σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά αλλά και νησιωτικές κουκκίδες, έμειναν άδεια, με συνέπεια οι κάτοικοι να μην έχουν ούτε τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα. «Στόχος μας, να καλυφθούν οι κενές θέσεις που σήμερα υπάρχουν και τις οποίες προκηρύσσουμε αλλά δεν καλύπτονται ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο Αντ. Μπέζας.Το υποχρεωτικό «αγροτικό» θα αφορά και όσους έχουν κάνει ειδικότητα στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργαστούν, καθώς για να πάρουν τη σχετική αναγνώριση ειδικότητας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, θα τους ζητηθεί αντίστοιχα βεβαίωση υπηρεσίας υπαίθρου.Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει παράταση του αγροτικού κατά έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ αν στο μεταξύ εμφανιστεί νέος γιατρός για να καλύψει τη θέση που έχει προκηρυχθεί, ο υπηρετών μπορεί να συνεχίσει έως την ολοκλήρωση του έτους τη θητεία του σε άλλο περιφερειακό ιατρείο, που να ανήκει όμως στο ίδιο Κέντρο Υγείας.Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα υπάρχουν 1.500 περιφερειακά ιατρεία.Συμβάσεις τριετίαςΑλλαγές έρχονται όμως και για τους επικουρικούς γιατρούς, καθώς η θητεία τους σε μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας αλλά και των νησιών γίνεται πλέον τριετής. Μέχρι σήμερα η θητεία τους ήταν μόνο για ένα χρόνο και οι αιτήσεις για την κάλυψη της ίδιας θέσης μπορούσαν -ανάλογα με τα μόρια- να επαναληφθούν άλλες δύο φορές.Εκτός των άλλων όμως το υπουργείο Υγείας ρυθμίζει και τις… οικογενειακές σχέσεις, καθώς με την τροπολογία δίνεται ευκαιρία στα παντρεμένα ζευγάρια να εργάζονται μαζί. Ειδικότερα στην περίπτωση που επικουρικός γιατρός τοποθετηθεί σε νησιωτική περιοχή, δικαιούται και η σύζυγος ή ο σύζυγος αν είναι γιατρός, κατά παρέκκλιση του καταλόγου, να τοποθετηθεί στο ίδιο νοσοκομείο εφ” όσον προκηρυχθεί θέση με την ειδικότητά του.Αντίστοιχες διευκολύνσεις θα ισχύσουν και για όσους είναι παντρεμένοι με δημόσιους υπαλλήλους. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι αορίστου χρόνου δημόσιων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ, που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις και είναι σύζυγοι επικουρικών γιατρών που θα τοποθετηθούν σε νησιωτικές περιοχές, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα, αλλά σε περίπτωση έλλειψης προσωπικού και σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην ίδια περιοχή με το σύζυγο.

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons