Η πατάτα «προστάτης» της καρδιομεταβολικής υγείας. Mειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

Θετική επίδραση στην καρδιομεταβολική υγεία φαίνεται να έχει η πατάτα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο περιθώριο του ετησίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Άμστερνταμ.

Παρέχοντας στον οργανισμό αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, οι πατάτες συντελούν σε βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών της καρδιομεταβολικής υγείας, περιλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης, της φλεγμονής, της γλυκαιμικής ανταπόκρισης και του σωματικού βάρους.

«Αν και χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των στοιχείων, τα μέχρι τώρα δεδομένα τεκμηριώνουν τα οφέλη που έχουν οι πατάτες στην υγεία του ανθρώπου, καθώς έχουν υψηλή θρεπτική πυκνότητα και ταυτόχρονα χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Όταν λοιπόν καταναλωθούν σε λογικές ποσότητες, συνδυαστικά με άλλες υγιεινές τροφές, οι πατάτες μπορούν να συντελέσουν σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής», υπογράμμισε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ζαν Ντεβινιόν.

«Οι πατάτες περιέχουν μια ομάδα μακρο και μικροσυστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως βιταμίνης C σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη με αυτή που περιέχουν τα πορτοκάλια και κάλιο αντίστοιχο με αυτό που περιέχουν οι μπανάνες. Επίσης, αν και το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο είναι σχετικά χαμηλό, οι πατάτες είναι όμοιας ποιότητας με τη σόγια», συμπλήρωσε ο καναδός ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πατάτα και ειδικά η τηγανητή εκδοχή της αν και καταναλώνεται ευρέως, ελάχιστα έχει μελετηθεί. Τα αμυλούχα τρόφιμα έχουν σχετιστεί με την παχυσαρκία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την βαθύτερη κατανόηση του ρόλου τους στην πρόληψη της. Όπως είναι γνωστό, η επίπτωση των τροφίμων στο σωματικό βάρος εξαρτάται από το μέγεθος της μερίδας,

τη συχνότητα κατανάλωσης και κυρίως τα τρόφιμα και τα ποτά που τα συνδυάζουμε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και προηγουμένως είχαν δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Annals of Medicine, τα μικροσυστατικά που περιέχει η πατάτα σχετίζονται με θετικές επιδράσεις στην υγεία. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα φυσικά χαμηλά επίπεδα νατρίου και υψηλά επίπεδα καλίου που έχει η πατάτα συντελούν σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης με μειώσεις της αρτηριακής πίεσης έχουν σχετιστεί και άλλα συστατικά της πατάτας, όπως η βιταμίνη C, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β6. Εξάλλου, σε κλινική μελέτη που έγινε για την επιρροή της πατάτας στην αρτηριακή πίεση διαπιστώθηκε ότι 138 γρ. πατάτας δύο φορές την ημέρα συντελούσαν σε μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε επίσης ανασταλτική δραστηριότητα στο ειδικό μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης από μεμονωμένες πρωτεΐνες της πατάτας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρωτεΐνες της πατάτας έχουν όμοια δράση με τους αναστολείς ACE που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, και μπορούν να παρέμβουν στην αρτηριακή πίεση προλαμβάνοντας την αγγειοσυστολή και την κατακράτηση υγρών και νατρίου που συμβαίνει στον οργανισμό, όταν το ένζυμο της αγγειοτενσίνης Ι μετατρέπεται σε αγγειοτενσίνη ΙΙ.

Αρκετά σημαντικά θεωρούνται και τα επιστημονικά δεδομένα που αναδεικνύουν τον ρόλο της πατάτας στη μείωση της ολικής ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ορού. Τα πεπτίδια της πατάτας έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν την HDL χοληστερόλη, ενώ μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα.

Τέλος, οι δείκτες φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ή η προ-φλεγμονώδης κυτοκίνη, ιντερλευκίνη-6, που σχετίζονται με τον σχηματισμό της αρτηριακής πλάκας, επηρεάζονται θετικά από τις πατάτες, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας.

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons