Παρερμηνείες με «φακελάκια»Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι… Αυτή η γνωστή σε όλους τους Έλληνες, ακόμη και στα μικρά παιδιά, λαϊκή ρήση μάς χαρακτηρίζει και δυστυχώς συνεχίζει να μας καταδυναστεύει.

Πολλοί νόμοι, παρ” ότι ψηφίζονται, δεν εφαρμόζονται είτε λόγω ασυνέπειας είτε επειδή παρερμηνεύονται από μερίδα του κόσμου. Γι” αυτό βέβαια ευθύνονται κυρίως οι συντάκτες των διατάξεων, οι οποίοι συχνά κάνουν πρόχειρες διατυπώσεις. Και βεβαίως αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που η κακή διατύπωση ή τα «παραθυράκια» των νόμων δεν εμπεριέχουν δόλο. Άλλωστε μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπουργοί ακυρώνουν με νέο νόμο τον παλιό. Κι αυτό επειδή θεωρούν ότι τα σχόλια μπορούν να τους βλάψουν.

Έτσι, την Πέμπτη με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καταργείται η παράγραφος 3 του άρθρου 235 του Ποινικού Κώδικα, όπως ίσχυε μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 «λόγω παρερμηνειών που έχουν δημιουργηθεί». Αυτός και μόνον αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταργείται η διάταξη, η οποία στο άρθρο για την Παθητική Δωροδοκία έλεγε: «Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

Τον περασμένο Απρίλιο, οπότε δημοσιεύθηκε η παραπάνω διάταξη, τα δημοσιεύματα και τα σχόλια που μιλούσαν για νομιμοποίηση της συναλλαγής μεταξύ γιατρών και ασθενών, και αναφέρονταν στο γνωστό «φακελάκι», ήταν πολλά.

Πριν σας πω τι καταλαβαίνω διαβάζοντας την παράγραφο που καταργείται, θα κάνω την εξής διευκρίνιση: Θεωρώ ότι κακώς συμπεριλήφθηκε τότε στο άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα. Κι αυτό διότι οι δημόσιοι λειτουργοί αμείβονται για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Για να εξυπηρετούν τον κόσμο σε όλες τις υπηρεσίες, χωρίς «δώρα», χωρίς «γρηγορόσημα», χωρίς διακρίσεις. Περισσότερο δε όταν αυτές οι υπηρεσίες είναι ιατρικής φύσεως.

Διαβάζοντας όμως τη διάταξη καταλαβαίνω ότι οι συντάκτες της όταν αναφέρονται σε «απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης» εννοούν ένα δώρο μικρή αξίας. Το να δωρίσει κάποιος σε έναν δημόσιο λειτουργό, όπως είναι ο γιατρός, ένα κουτί σοκολατάκια, ένα στυλό ή ένα βιβλίο, δεν είναι κατ” ανάγκη επιλήψιμο. Εκτός αν μέσα στο βιβλίο κρύβονται χρήματα.

Αυτό όμως είναι θέμα άλλης συζήτησης. Αφορά την κουλτούρα μας, τη διαπαιδαγώγησή μας και οπωσδήποτε δεν λύνεται με νόμους.

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons