Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 92 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2013 προκαλεί φόβους ότι το υπουργείο Υγείας θα καταφύγει στη γνωστή μέθοδο της αύξησης της συμμετοχής ασφαλισμένων ασθενών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι μέσα στους στόχους που έθεσε η τρόικα για το 2013, τα κονδύλια έχουν ξεφύγει. Η αποκάλυψη ήρθε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της τρόικας στη χώρα μας και αποτέλεσε βασική αιτία να ξεσπάσει νέα υπόγεια κόντρα στα γραφεία της οδού Αριστοτέλους, στο υπουργείο Υγείας.
Εκτός στόχων
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, καιρό τώρα διατείνονταν όλο χαρά ότι πέτυχε τους στόχους που έθεσαν οι δανειστές μας. Ομως έμελλε να είναι οι δύο συνάδελφοί του στο υπουργείο Υγείας, Λυκουρέντζος - Σκοπούλη, που επιβεβαίωσαν αυτό που οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο γνώριζαν εδώ και καιρό, ότι «η δαπάνη έχει ξεφύγει». Εκφραση που χρησιμοποίησε αρχικά η ίδια η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, βγαίνοντας από την αίθουσα της συνάντησης με την τρόικα. Λίγο αργότερα το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, διευκρινίζοντας ότι το ποσό της «μαύρης τρύπας» που δημιουργήθηκε θα καλυφθεί από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (claw back). Η «τρύπα» αγγίζει τα 92 εκατ. ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους!
Η αποκάλυψη της Σκοπούλη, αλλά κυρίως η επιβεβαίωση Λυκουρέντζου, θεωρήθηκαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, χτύπημα στον Μάριο Σαλμά, ο οποίος δεν δίσταζε να εκφράζει σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του πολιτικού του προϊσταμένου. Καθόλου τυχαίο βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. Το αντίθετο. Οι υπόγειες κόντρες και τα αλληλοκαρφώματα δίνουν και παίρνουν από την πρώτη στιγμή στην οδό Αριστοτέλους, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός στο μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στο κρίσιμο αυτό υπουργείο.
Τα ποσά
Αναλυτικά, η φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα με τις εντολές της τρόικας δεν θα πρέπει να ξεπεράσει φέτος τα 2,44 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,8 δισ. της περσινής χρονιάς. Ομως ενώ για τον Ιανουάριο είχαν προϋπολογιστεί 197,5 εκατ. ευρώ, η τελική δαπάνη άγγιξε τα 239,7 εκατ., σημειώνοντας υπέρβαση 42 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τον Φεβρουάριο, ενώ είχαν υπολογιστεί δαπάνες επίσης 197,5, έφθασαν τα 226,9 εκατ. ευρώ, υπέρβαση 29,4 εκατ. Ο μόνος μήνας που φέρνει μια σχετική ισορροπία είναι ο Μάιος, που παρουσιάζει αρνητικό κατά 7 εκατ. ευρώ.
Οι τροϊκανοί διατυπώνουν πάντως έπειτα απ' όλα αυτά έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο χώρα μας θα καταφέρει το 2014 να κατεβάσει τις δαπάνες των φαρμάκων κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, όταν φέτος δεν μπορεί να τις συγκρατήσει στα 2,44 δισ.!
Δαπάνες
Και δεν είναι μόνο τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ που έχουν ξεφύγει. Οι δαπάνες των σκευασμάτων στα νοσοκομεία δημιουργούν λογιστικό πρόβλημα, καθώς οι δανειστές μας θεωρούν ότι είναι υψηλές, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούν με αυστηρό ύφος ότι δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων (αντιγράφων) που θα πρέπει να πλησιάσει το 60% έως το τέλος του χρόνου. Πράγμα μάλλον ανέφικτο, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν νοσοκομεία που δεν αγγίζουν καν το 30%.
Ακριβά σκευάσματα
Αυτό όμως που φαίνεται να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» είναι τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, που διανέμονται στους ασθενείς όχι από τον ΕΟΠΥΥ αλλά από τα νοσοκομεία. Πρόκειται για φάρμακα που δεν αφορούν τους νοσηλευόμενους ασθενείς αλλά μόνο τους βαριά πάσχοντες, οι οποίοι τα προμηθεύονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Είναι μια δαπάνη που εκτοξεύει τα έξοδα του ΕΣΥ, γι' αυτό και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να τα αφαιρέσει από τη νοσοκομειακή δαπάνη, δεδομένου ότι θα έπρεπε να διανέμονται από τον ΕΟΠΥΥ. Και εδώ ξεκινά άλλο ένα πρόβλημα: αν η δαπάνη αυτή επιστρέψει στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, τον ΕΟΠΥΥ, τότε η «μαύρη τρύπα» του θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και οι νέες περικοπές θα είναι αναπόφευκτες. Ενας φαύλος κύκλος δηλαδή, που όπως φαίνεται θα έχει και πάλι ως θύματα τους ασθενείς, καθώς θα πρέπει να αυξήσουν συμμετοχές και έξοδα για την περίθαλψή τους!
πηγή: stithoskopio