Νέες ρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ – Συνάντηση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον αν. Υπουργό Υγείας Μ. Σαλμα



Αθήνα 7/06/2013


Δελτίο Τύπου



ΘΕΜΑ: Νέες ρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ – Συνάντηση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον αν. Υπουργό Υγείας Μ. Σαλμα




-Συνάντηση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με αν.Υπουργό Υγείας Μ.Σαλμά



-Νέες ρυθμίσεις για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ



-Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής



-Νέες συμβάσεις για 1000 γιατρούς?



-Εργασία και στα πολυϊατρεία



-Πιθανή αύξηση του κονδυλίου για τις ιατρικές επισκέψεις







Συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον αρμόδιο για θέματα ΕΟΠΥΥ αν. Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά πραγματοποιήθηκε χθες 6/6/2013. Στην συνάντηση τέθηκαν από πλευράς της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Από πλευράς αν. Υπουργού υπήρξε αναγνώριση τόσο των προβλημάτων όσο και της προσφοράς των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, δεσμεύτηκε δε στην από κοινού προσπάθεια, μέσω του διαλόγου, για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν ιατρούς και ασφαλισμένους.



Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν ακροθιγώς τα κάτωθι:



1. Ζητήθηκε η άμεση υπογραφή και αποστολή των συμβάσεων στους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και τέθηκε το ερώτημα της φύσης των νέων συμβάσεων μετά το τέλος του 2013 καθώς επίσης και εάν θα προκύψουν πιθανοί «αποκλεισμοί» συμβεβλημένων ιατρών μελλοντικά. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε στην ανανέωση όλων των συμβάσεων καθώς και στην διεξαγωγή διαλόγου κατά την διαμόρφωση των νέων. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει στο μέλλον υπογραφή σύμβασης μεταξύ των φορέων των ιατρών και του ΕΟΠΥΥ. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί οι συμβάσεις 1000 ιατρών που δεν υπέβαλλαν καθόλου λογαριασμούς στο e-dapy και ότι θα υπάρξει προκήρυξη 1000 νέων συμβάσεων, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, για κλινικούς ιατρούς με αναλογικότερη κατανομή ανά ειδικότητα και σύμφωνα με τις ανάγκες. Θα δοθεί δυνατότητα στους ιατρούς που δεν κλείνουν το όριο των 200 επισκέψεων να προσφέρουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, εργασία στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ο Υπουργός θεωρεί ότι η απαίτηση της τρόικας για μείωση του 10% του αριθμού των ιατρών είναι διαπραγματεύσιμη καθώς υπάρχει ήδη σημαντικός περιορισμός των δαπανών από άλλες πηγές και ότι οι ανάγκες των ασφαλισμένων δεν καλύπτονται επαρκώς. Τέλος προτίθεται να συζητήσει την σημαντική αύξηση του κονδυλίου για τις επισκέψεις, αφού πρώτα τεθούν κάποιες δικλείδες ασφαλείας για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.



2. Απαντώντας στο θέμα των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι έχει δοθεί εντολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να πληρώνονται οι κλινικοί ιατροί στις 14 κάθε μήνα τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού. Είναι θέμα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί επαρκώς και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Για το θέμα της άνισης αντιμετώπισης όσον αφορά τις πληρωμές του εργαστηριακού τομέα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει η δέσμευση να κλείσει η “ψαλίδα” της διαφοροποίησης στις πληρωμές με ευθυγράμμιση της πληρωμής όλων των παρόχων ανά μήνα.



3. Με αφορμή τον εκσυγχρονισμό της εφαρμογής e-dapy και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, τέθηκε το αίτημα να πληρώνονται οι ιατροί με το 100% της δαπάνης, αφού πλέον υπάρχει πλήρης ηλεκτρονικός έλεγχος. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι αυτό θα είναι πολύ σύντομα εφικτό. Ζητήθηκε να γίνει κατάργηση των περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των ιατρείων πχ διπλοεγγραφή επισκέψεων των κλινικών ιατρών στο e-diagnosis και στο e-dapy. Δόθηκε η δυνατότητα να συνεννοηθούμε με το αρμόδιο τμήμα πληροφορικής ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε σύντομο διάστημα.



4. Όσον αφορά το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναγνώρισε τις σημαντικές καθυστερήσεις αποτέλεσμα της οργανωτικής ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ, επανέλαβε την δέσμευση της Κυβέρνησης για άμεση αποπληρωμή και μας γνωστοποίησε ότι αυτό το θέμα το έχει αναλάβει ο Υπουργός Υγείας, κος Λυκουρέντζος.



5. Απαντώντας στο αίτημα της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, είπε ότι υπάρχει πρόθεση του ΥΥΚΑ να υλοποιηθεί, αφού οργανωθεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.



6. Ζητήθηκε από την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ η συμμετοχή της στην επιτροπή διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ για πληθώρα ζητημάτων, αίτημα που έγινε αποδεκτό.



7. Όσον αφορά στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης που έχει τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ανέφερε ότι θεωρεί απαραίτητο να υπάρχουν ελάχιστα κριτήρια ποιότητας για τη λειτουργία των εργαστηρίων ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στο σύνολο της ΠΦΥ. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρχει κίνητρο δημιουργίας ενός υψηλού δείκτη απόδοσης των εργαστηριακών δομών. Δεν θα υπάρχει σύνδεση της ασφαλιστικής τιμής με την κατηγοριοποίηση των εργαστηρίων. Απαντώντας σε ερώτημα για το υψηλό κόστος (της τάξεως των 10000- 12000 ευρώ, δυσβάσταχτο για το μέσο εργαστήριο) για την εφαρμογή κάποιων αυστηρών προτύπων ποιότητας και πληροφοριακών συστημάτων, ανέφερε ότι δεν είναι στην πρόθεση του Υπουργείου να επιβαρύνει άσκοπα τον εργαστηριακό τομέα, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη ύπαρξης κάποιων ελάχιστων κριτηρίων ποιότητας. Τέλος, ανέφερε ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τον εργαστηριακό τομέα έχει ξεφύγει κατά 100 εκατ και ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο διαρθρωτικών αλλαγών ( κλιμακούμενο rebate ή πλαφόν).



Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με σοβαρότητα και συνέπεια συνεχίζει να διεκδικεί αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες.



Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ



Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.



Γ. Ελευθερίου Χ. Παπασιδέρης







πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons