Υγεία, η επόμενη «βόμβα»...του Αρ.Νικολάου



Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Λόγω μνημονίου, οι δημόσιες δαπάνες υγείας κατά την επόμενη τριετία θα πρέπει να μειωθούν πέρα των €100 εκ…

Με δεδομένο ότι ζούμε στην εποχή της απεριόριστης πληροφόρησης, είναι άξιον απορίας πώς τελικά αποτυγχάνουμε την πρόβλεψη σημαντικών γεγονότων, των οποίων η πορεία, μέσω μιας απλής ανάλυσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προδιαγεγραμμένη. Μήπως, άραγε, ήταν τόσο δύσκολο να προβλεφθεί ότι οι επί δεκαετίες ελλειμματικοί κρατικοί προϋπολογισμοί θα οδηγούσαν το κράτος σε πτώχευση ή ότι η συνεχής στήριξη από τον ΕLA (χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων) θα επιδείνωνε αντί να έλυε το πρόβλημα της προ πολλού χρεοκοπημένης Λαϊκής Τράπεζας; Και, όμως, τα συγκεκριμένα γεγονότα, καθώς και πολλά άλλα, παρά την επαρκή διαθέσιμη πληροφόρηση, δεν έχουν προβλεφθεί.



Αν και η κάθε επιστήμη θα μπορούσε να δώσει τη δική της εξήγηση, από καθαρά ψυχολογικής άποψης, το εν λόγω φαινόμενο εστιάζεται και εξηγείται από την εγκεφαλική διεργασία του μυαλού να αρνείται την αποδοχή πολύ αρνητικών σεναρίων, είτε διότι διακατέχεται από ευσεβοποθισμό είτε διότι τα σενάρια αυτά είναι αρκετά σπάνια και εμπίπτουν περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας παρά της καθημερινότητας. Έτσι το άτομο καταλήγει σε συμπεράσματα όπως «είναι αδύνατο να χρεοκοπήσει το κράτος» και άλλα όμοια, που βασίζονται περισσότερο στην επιθυμία παρά στην ανάλυση.



Ακόμη όμως και όταν το απευκταίο σενάριο τελικά πραγματοποιηθεί, η διεργασία πάθησης-μάθησης δεν διαρκεί για πολύ. Στο μυαλό επενεργεί μια φυγοκεντρική δύναμη, που επαναφέρει το μυαλό στην προηγούμενη «νιρβανίστικη» κατάσταση: «Τώρα που συνέβη το κακό, αδύνατο να ξανασυμβεί». Οπόταν το άτομο παραμένει σε αδράνεια και δεν λαμβάνει προληπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα η ιστορία να επαναλαμβάνεται με διαφορετικό μεν σκηνικό, αλλά πολύ όμοια αποτελέσματα. Ποια είναι άραγε σήμερα η επόμενη «ωρολογιακή βόμβα», η οποία αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία θα μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί;



Μέσω μιας απλής, αλλά αντικειμενικής ανάλυσης, δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς ότι ο τομέας της υγείας ικανοποιεί με το παραπάνω όλες τις προϋποθέσεις. Οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν ανασφάλιστοι. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Λόγω μνημονίου, οι δημόσιες δαπάνες υγείας κατά την επόμενη τριετία θα πρέπει να μειωθούν πέρα των €100 εκ. Η οικονομική ύφεση προβλέπεται να επιδεινωθεί. Συνυπολογίζοντας τα πιο πάνω είναι ηλίου φαεινότερον πού οδεύει ο τομέας της υγείας.



Δυστυχώς, όμως, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, κράτος και Πολιτεία διακατέχονται από τη νιρβανιστική κατάσταση τού «…θα δυσκολευτούμε αλλά θα κουτσοπεράσουμε». Αυτό δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί η αδήριτη ανάγκη έγκαιρης και ουσιαστικής μεταρρύθμισης του τομέα μέσω της εφαρμογής εθνικού συστήματος υγείας (ΓεΣΥ). Ίσως αυτή η ανάγκη αναγνωριστεί όταν βρεθούμε στο άμεσο μέλλον κατάφατσα με τις δραματικές συνέπειες αυτής της αδράνειας.






πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons