Mε μικρά βήματα θα σβήσετε το τελευταίο τσιγάροΕξαιρετικά δύσκολη και επίπονη για τους περισσότερους καπνιστές είναι η απόφαση να κόψουν το τσιγάρο χωρίς ιατρική βοήθεια.


Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος όσων επιχειρούν να κόψουν το τσιγάρο «μαχαίρι» χωρίς άλλη βοήθεια.
Ενώ περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές που επιλέγουν τη λύση του γιατρού καταφέρνουν να απαλλαγούν για πάντα από αυτή την ενοχλητική συνήθεια, το ποσοστό των ανθρώπων που τα καταφέρνουν μόνοι τους δεν ξεπερνά το 5%.


Αυτό συμβαίνει επειδή η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική. Οταν υπάρχει έλλειψη νικοτίνης ο ανθρώπινος εγκέφαλος τη ζητά επίμονα με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έντονο σύνδρομο στέρησης το οποίο οι περισσότεροι δεν μπορούν να «νικήσουν».


Το σύνδρομο στέρησης διαρκεί συνήθως από μία εβδομάδα έως έναν μήνα και περιλαμβάνει δυσάρεστες παρενέργειες όπως η νευρικότητα, η υπνηλία, ο πονοκέφαλος, το σφίξιμο στο στήθος, η κατάθλιψη, ο θυμός και άλλα. Οι παρενέργειες αυτές που εμφανίζονται τις πρώτες ώρες μετά το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου είναι τις περισσότερες φορές τόσο έντονες ώστε να κάμπτουν την αντίσταση του καπνιστή.


Οι ειδικοί, πάντως, δίνουν χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί ένας καπνιστής που δεν επιθυμεί να πάει σε ιατρείο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.


Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να προσδιορίσει την ημερομηνία στην οποία θα κόψει το κάπνισμα. Αυτή δεν θα πρέπει να απέχει περισσότερο από 2-3 εβδομάδες από την ημέρα που θα πάρει την απόφαση. Επίσης, θα είναι καλό η προσπάθεια να μη γίνει σε μια περίοδο με μεγάλα προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά ή οικονομικά προβλήματα.


Λίγες μέρες πριν φτάσει η προκαθορισμένη ημερομηνία, ο καπνιστής πρέπει να ενημερώσει τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του οι οποίοι θα του συμπαρασταθούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα της προσπάθειας. Επιπλέον, καλό είναι να μειώνει έστω και λίγο τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει όσο πλησιάζει η «ώρα μηδέν».


Την παραμονή της πρώτης ημέρας χωρίς τσιγάρο, ο καπνιστής θα πρέπει να πετάξει αναπτήρες, τασάκια αλλά και τυχόν «ξεχασμένα» πακέτα τσιγάρα που έχει σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή του γραφείου του. Είναι καλό να καπνίσει το τελευταίο τσιγάρο πριν από τα μεσάνυχτα όχι με συναίσθημα λύπης για αυτό που αποχωρίζεται αλλά με συναίσθημα ανακούφισης για το ότι κάνει για τελευταία φορά κάτι επιβλαβές στον εαυτό του. Η μέρα μπορεί να τελειώσει με έναν περίπατο και ένα χαλαρωτικό μπάνιο.


Η πρώτη μέρα στην οποία ο καπνιστής δεν θα ανάψει τσιγάρο πρέπει να ξεκινήσει με ένα λιτό πρωινό το οποίο θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε φυσικό χυμό φρούτων. Το άφθονο νερό και ο φυσικός χυμός είναι απολύτως απαραίτητα γιατί βοηθούν στη γρήγορη αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και μειώνουν την ένταση του στερητικού συνδρόμου.


Είναι σημαντική για ψυχολογικούς λόγους η σκέψη ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται μέρα με την ημέρα. Για όσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα στέρησης, οι εξάρσεις δεν ξεπερνούν τα τρία λεπτά. Στο διάστημα αυτό, η μεγάλη ανάγκη για τσιγάρο μπορεί να ξεπεραστεί με ένα ποτήρι νερό, μια τσίχλα, ένα μικρό περίπατο και μερικές βαθιές αναπνοές. Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου cola και το τσάι δεν βοηθούν ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Είναι καλό επίσης να αποφευχθούν τα βαριά και λιπαρά φαγητά, καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά τα οποία «ταιριάζουν» με το τσιγάρο. Η άσκηση, η ολιγόλεπτη απομόνωση, τα διάφορα χόμπι και η επαναφορά στο μυαλό του καπνιστή των λόγων για τους οποίους αποφάσισε να κόψει το τσιγάρο βοηθούν στην αντιμετώπιση της κακής διάθεσης των πρώτων ημερών.


Σε κάθε περίπτωση, ο καπνιστής θα πρέπει να ξέρει ότι η αποτυχία να κόψει το κάπνισμα μόνος του δεν είναι ντροπή. Μπορεί να δει πού έκανε λάθος και να δοκιμάσει ξανά ή να επισκεφθεί ειδικό ο οποίος θα τον βοηθήσει χορηγώντας και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

πηγή:medicalnews.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons