Η «κοκαΐνη των φτωχών». Τη θανατηφόρο ουσία σίσα επιλέγουν οι έλληνες χρήστες, σύμφωνα με τον Guardian



σισα Με τίτλο «Εξαρτημένοι από ναρκωτικά Έλληνες οδηγούνται στη χρήση της θανατηφόρας ουσίας σίσα, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει», η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Helena Smith, καταγράφει την διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα της «κοκαΐνης των φτωχών» μεταξύ των ελλήνων χρηστών ναρκωτικών ουσιών, με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας να βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, η δημοσιογράφος εξηγεί ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διέλυσε την Ελλάδα ή το σίσα. Αυτό ωστόσο που όλοι δέχονται είναι ότι η ουσία σκοτώνει. «Με €2 ή λιγότερο η δόση, ήρθε για να σαρώσει τη χώρα, που για πολύ καιρό βρίσκεται στο προσκήνιο της οικονομικής θύελλας της Ευρώπης», υπογραμμίζει η συντάκτρια.

Το ρεπορτάζ συμπληρώνεται και από δηλώσεις των ιδίων των εξαρτημένων ατόμων με μια εξ αυτών

να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρα το χειρότερο ναρκωτικό. Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και σίγουρα σε οδηγεί στην τρέλα. Αλλά είναι φτηνό και το βρίσκεις εύκολα, οπότε το παίρνουν όλοι.»



Το σίσα, το ναρκωτικό το οποίο προτιμούν χιλιάδες έλληνες, περιγράφεται από τους εξαρτημένους και από επίσημες πηγές ως παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Η ιδιότητά του να οδηγεί τους χρήστες σε κατάσταση απερίγραπτης βίας λόγω των ουσιών ενισχύεται από τις ουσίες με τις οποίες αναμειγνύεται συχνά αυτό το συνθετικό ναρκωτικό: υγρά μπαταρίας, λάδι μηχανής ακόμη και σαμπουάν. Λόγω της ευκολίας ως προς την παρασκευή του, το σίσα είναι εύκολα διαθέσιμο και μοιάζει ιδανικό για κοινωνίες που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα.



Για τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, το σίσα συμβολίζει τη λεηλασία της κρίσης, μιας κρίσης που έχει προκαλέσει επίπεδα ρεκόρ φτώχειας και ανεργίας. «Είναι ναρκωτικό λιτότητας, η καλύτερη αντίδραση των εμπόρων που έχουν γίνει ακόμη πιο ικανοί στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών για όσους που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν πιο ακριβά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη», εξηγεί ο κ.Πουλόπουλος.



Στο άρθρο εμπεριέχονται και στοιχεία για τα «υποπροϊόντα» των έξι συνεχών χρόνων ύφεσης δηλαδή την δραματική αύξηση της κατάθλιψης, της κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ουσιών, με την παραβατικότητα και το έγκλημα να έχουν εκτιναχθεί, «καθώς το κοινωνικό οικοδόμημα της Ελλάδας έχει ξεφτίσει κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας που έκοψε το εισόδημα των μέσων Ελλήνων κατά 40%. Η πορνεία- ο ευκολότερος τρόπος χρηματοδότησης της εξάρτησης – έχει επίσης ανέλθει στα ύψη», σημειώνει η βρετανή δημοσιογράφος.



Με επικριτικό ύφος η Smith αναφέρεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση συνεργασίας τονίζοντας ότι «προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέλνοντας τους εξαρτημένους χρήστες και άλλους άστεγους έξω από το κέντρο της πόλης -με μια σειρά από αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις της αστυνομίας για την εκκαθάριση των κεντρικών δρόμων, των εισόδων και των εμπορικών κέντρων».



Και κλείνει την ανταπόκρισή της αναφερόμενη στην υποχρηματόδοτηση των οργανισμών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ειδικότερα στο ΚΕΘΕΑ, που από την έναρξη της κρίσης το 2009, έχει χάσει 70 από τους 500 εργαζόμενούς του.






πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons