Στο συρτάρι τα 3,2 δισ. «παλιά χρέη» που ήδη οφείλει σε γιατρούς, προμηθευτές κ.ά.
Στην αναμονή θα πρέπει να μείνουν για άλλη μια φορά γιατροί, κλινικές, προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρείες, για να δουν το χρώμα του χρήματος που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από τα προηγούμενα χρόνια. Ολα δείχνουν ότι τα χρέη του παρελθόντος προς το παρόν μπαίνουν στο συρτάρι, μήπως και αποπληρωθούν τα νέα.
Μπορεί το νέο πολυνομοσχέδιο να ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει σε 60 ημέρες, δεν λέει τίποτα όμως για τα παλιά χρέη, που κινδυνεύουν να πάνε στις... ελληνικές καλένδες.Μπορεί με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο να ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνει τους ιδιώτες μέσα σε 60 ημέρες, διαφορετικά θα καταβάλλει τόκους υπερημερίας 8,5% μηνιαίως, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πάψει να είναι και... μπαταχτσής.
Ο «συνήθης ύποπτος» φορέας χρωστά μαζί με τα νοσοκομεία πάνω από 3,2 δισ. ευρώ σε γιατρούς, προμηθευτές, κλινικές κ.λπ., αλλά ο πρόσφατος νόμος δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ τα πράγματα.
Οι οδηγίες
Οι αρμόδιοι έχουν λάβει εντολές -με βάση και τις οδηγίες της τρόικας- να επισπεύσουν την εξόφληση των νέων χρεών, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός με το 8,5%. Γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα των παρόχων που προέρχονται από το παρελθόν ίσως και να γραφτούν στις... ελληνικές καλένδες.
Ενδεικτικό είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο σε γιατρούς και εργαστήρια κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχει αναλάβει και τις οφειλές των Ταμείων που ενσωματώθηκαν. Αποτέλεσμα είναι πολλοί ιδιώτες γιατροί να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, αφού ο φορέας δεν τους έχει αποπληρώσει για ιατρικές πράξεις που έχουν κάνει εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η πρόσφατη υπόθεση Αθηναίου γιατρού, το σπίτι του οποίου βγήκε στο σφυρί επειδή χρωστούσε στην εφορία 14.000 ευρώ, όταν ο ΕΟΠΥΥ τού χρωστούσε δεκαπλάσιο ποσό.
Οι οφειλές
Από την άλλη, οι οφειλές τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ, με συνέπεια πολλές εταιρείες να μην μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά ή να αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο του λουκέτου - ειδικά οι μικρές.
Πάντως, το θετικό φαίνεται πως είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αποπληρωμής των νέων χρεών που προκύπτουν, ώστε να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο με την προσαύξηση του 8,5%. Τώρα, αν αυτή η επίσπευση αποδειχθεί στην πράξη και το συγκεκριμένο πρόστιμο αποτελέσει το βασικό λόγο ώστε ο ΕΟΠΥΥ να γίνει συνεπής, παραμένει άγνωστο. Ομως φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπορούν γιατροί και προμηθευτές να διεκδικούν τα χρήματά τους με μεγαλύτερη ευκολία στο μέλλον.
πηγή: stithoskopio