"Αγώνας δρόμου" για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων!

Σε επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης εξελίσσεται η ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην συμβολή που θα έχει η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων στην ανάπτυξη.

"Έχουμε ήδη αρχίσει να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε ήδη καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ από τα 8,7 δισ. ευρώ. Αν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζουν τα 8 δισ.€ ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3, 7 δισ.€ προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που αντιστοιχεί στο 77,5%

των αιτημάτων που εκκρεμούν. Υπό αξιολόγηση βρίσκονται αιτήματα που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις 1,1 δισ.€ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην πραγματική οικονομία έφτασαν 2,2 δισ.€.Ο ρύθμός πραγματικών πληρωμών μάλιστα αυξήθηκε τον Απρίλιο καθώς όταν ο μέσος όρος του πρώτου τριμήνου ήταν 430 εκατ.ε το μήνα τον Απρίλιο οι πληρωμές έφτασαν τα 750 εκατ.€ και αφορούσαν και σε δαπάνες και όχι μόνο σε επιστροφές φόρων."Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα. Η κατάσταση βελτιώνεται. Στόχος είναι να διατηρηθεί για τους αμέσως επόμενους μήνες ο ρυθμός αποπληρωμής των 750 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκε τον Απρίλιο προκειμένου μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού να έχουμε καλύψει το 50% των πληρωμών. Στόχος είναι το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων να είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία", υπογράμμισε από την μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.Θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα πάντως των φορέων της γενικής κυβέρνησης "φρενάρουν" την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κάποιων δήμων που δεν έχουν καταρτίσει προυπολογισμούς έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποδέσμευση των χρημάτων παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές έχουν εγκριθεί αλλά και οι περιπτώσες του ΕΟΤ, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΛΠΝΟ για τους οποίους έχει ζητηθεί δημοσιονομικός έλεγχος από τις εποπτεύουσες αρχές.Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας έχει λαμβάνειν 1,1 δισεκατομμύρια € για την καταβολή ληξιπρόθεσμων εφάπαξ. Μέχρι το τέλος Απριλίου είχαν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 546 εκατ.€ ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί εντάλματα πληρωμών ύψους 330 εκατ.€. Για το υπουργείο Εσωτερικών το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει το 1 δισ., έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις 430 εκατ.€ ωστόσο μέχρι τώρα οι πραγματικές πληρωμές δεν έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ.€.Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το υπουργείο Υγείας φτάνει τα 3,4 δισ.€, έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1,4 δισ.€, 657 εκατ.€ για τον ΕΟΠΥΥ και 814 εκατ.€ για τα νοσοκομεία. Βελτίωση στις πραγματικές πληρωμές κατέγραψαν τον Απρίλιο τα νοσοκομεία που απορρόφησαν 250 εκατ.€ παραπάνω. Τέλος για το υπουργείο Άμυνας έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 454 εκατ.€.Στο μέλλον, πάντως, το Δημόσιο θα καλείται να καταβάλει τσουχτερούς τόκους σε περιπτωση που θα καθυστερεί πάνω από 60 ημέρες την αποπληρωμή οφειλών προς τους ιδιώτες. Μετά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας οι πληρωμές του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα πρέπει να γίνονται εντός 30 ημερών ή εντός 60 ημερών αν πρόκειται για δημόσιες επιχειρήσεις, για ΝΠΔΔ που παρέχουν υγειονομική μέριμνα και για τον ΕΟΠΥΥ.Σε περίπτωση που η πληρωμή δεν γίνει εντός της προθεσμίς ο ιδιώτης θα μπορεί να διεκδικήσει τόκους υπερημερίας με επιτόκιο 8,5% μετά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου της ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη οδηγία θα αφορά και στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών.

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons