ΙΣΑ: Σοβαρά προβλήματα στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με Κυστική Ίνωση



ΙΣΑsmall Μία απαράδεκτη κατάσταση έχει δημιουργηθεί με τους ασθενείς που πάσχουν από κυστική ίνωση οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για τα φάρμακά τους και τα διατροφικά σκευάσματα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Ειδικότερα ο Σύλλογος Ασθενών με Κυστική Ίνωση, ζήτησε την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς όπως καταγγέλλει «με διάφορες αποφάσεις οι οποίες βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το θεραπευτικό πρωτόκολλο και την ιατρική πρακτική, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση καλούνται πλέον να καταβάλουν μεγάλα ποσά για διάφορα φάρμακά τους και διατροφικά σκευάσματα τα οποία είτε έχουν χαρακτηριστεί ΜΗΣΥΦΑ, είτε έχουν ενταχθεί στην αρνητική λίστα, είτε δεν αποζημιώνονται -για άγνωστους λόγους- από τον ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι βάσει νόμου οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δικαιούνται να λαμβάνουν με

μηδενική συμμετοχή τα φάρμακά τους.

Η οικονομική επιβάρυνση για την αγορά των φαρμάκων τους και η κάλυψη εξ ιδίων για όσα άλλα διατροφικά σκευάσματα, αναλώσιμα, νεφελοποιητές κλπ) την οποία επωμίζονται οι ίδιοι οι ασθενείς, καθιστά την δυνατότητα τους για εξασφάλιση της καθημερινής θεραπευτικής αγωγής που έχουν ανάγκη, εξαιρετικά αμφίβολη, ιδίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι περισσότεροι ασθενείς με Κυστική Ίνωση (ποσοστό 90% αυτών) πάσχουν εκ γενετής από βαριά παγκρεατική ανεπάρκεια και είναι αναγκασμένοι πριν από κάθε γεύμα να λαμβάνουν παγκρεατικά ένζυμα, βιταμίνες και διατροφικά σκευάσματα.

Βάσει του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δικαιούνται χωρίς συμμετοχή την παροχή διατροφικών σκευασμάτων και συμπλέγματος βιταμινών ABDEK.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας του νέου τρόπου αποζημίωσης φαρμάκων και των καταλόγων αποζημιούμενων διατροφικών σκευασμάτων οι ασθενείς αναγκάζονται να καταβάλουν συμμετοχή για την αγορά των διατροφικών σκευασμάτων. Μάλιστα συγκεκριμένο πολυβιταμινούχο διατροφικό σκεύασμα που απευθύνεται αποκλειστικά στις δικές τους ανάγκες δεν αποζημιώνεται καν από τον ΕΟΠΥΥ! Το τελευταίο διάστημα, με τις νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα και για τα παγκρεατικά ένζυμα τα οποία λαμβάνουν καθημερινά και τους είναι απαραίτητα για να ζήσουν!

Επιπλέον εξαιτίας του νέου τρόπου αποζημίωσης φαρμάκων και της θετικής λίστας οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν συμμετοχή περίπου 200 ευρώ το μήνα για την αγορά ενός εισπνεόμενου αντιβιοτικού που λαμβάνουν τακτικά, ανά μήνα, τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Πέρα από το γεγονός ότι ασθενείς επιβαρύνονται άδικα με μεγάλα ποσά για την αγορά του φαρμάκου τους, η κατάσταση αυτή «γυρίζει» όλους τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση δεκαετίες πίσω όταν δεν υπήρχαν εισπνεόμενες μορφές αντιβίωσης και αναγκάζονταν να λαμβάνουν με νεφελοποιητή τις αντιβιώσεις που προορίζονταν για ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή χρήση με ό, τι ανεπιθύμητες ενέργειες και συνέπειες είχε αυτό στην υγεία τους.»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «μια ακόμα ευαίσθητη ομάδα ασθενών βλέπει το πιο σκληρό πρόσωπο της πολιτείας .Οι ασθενείς με κυστική ίνωση δικαιούνται μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακά τους. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει το νόμο και να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας δωρεάν περίθαλψη για όλες τις ευαίσθητες ομάδες ασθενών που μαστίζονται από την οικονομική κρίση».






πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons