Επείγουσα "διασωλήνωση" για τις ΜΕΘ της χώρας.«Είμαστε ένα στάδιο πριν από την ανακοπή», ανέφεραν τον περασμένο Νοέμβριο οι εντατικολόγοι περιγράφοντας την κατάσταση όχι ασθενών, αλλά του τομέα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας. Οι εντατικολόγοι διέβλεπαν τότε συρρίκνωση των λειτουργουσών κλινών εντατικής στο ΕΣΥ με τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή στην ήδη δύσκολη κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σχεδόν πέντε μήνες μετά, οι φόβοι των γιατρών επαληθεύονται και ο τομέας Εντατικής Θεραπείας είναι πλέον… διασωληνωμένος, με τα ζωτικά του όργανα, τις κλίνες, να κλείνουν σταδιακά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, σε σύνολο περίπου 650-700 κλινών σε ΜΕΘ οι

λειτουργούσες σήμερα δεν ξεπερνούν τις 460, αριθμός που αποτελεί «αρνητικό ρεκόρ» των τελευταίων ετών. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο υπολογίζεται ότι «έκλεισαν» τουλάχιστον 50 κλίνες Εντατικής, καθώς έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είχε προσληφθεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατά την «πανδημία γρίπης». Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των ασθενών που ψάχνουν εναγωνίως για κλίνη Εντατικής να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και συχνά να φτάνει καθημερινά τα 40 περιστατικά. Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τις διαδικασίες προκειμένου να γίνουν –πάλι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ– προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που θα αντικαταστήσουν το προσωπικό που έχει φύγει. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

«Οι τελευταίες συμβάσεις λήγουν αυτές τις ημέρες και τουλάχιστον έως σήμερα δεν έχει προσληφθεί ουδείς», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Εντατικής Θεραπείας στο Αττικόν, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης. Ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση, φέρνει ως παράδειγμα το Αττικόν. «Το νοσοκομείο διαθέτει 27 κλίνες Εντατικής, από τις οποίες σήμερα 14 λειτουργούν και 13 είναι ανενεργές. Από αυτές οι 11 έκλεισαν εντός του 2012. Ετσι, σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 10 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικούς θαλάμους νοσηλείας». Ο ρυθμός «απορρόφησης» αυτών των ασθενών από τη Μονάδα είναι πολύ αργός. Οπως αναφέρει ο κ. Αρμαγανίδης, «από τους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους, καταφέρνουμε να εισάγουμε στη Μονάδα έναν κάθε δύο ημέρες. Κάποιοι φεύγουν σε άλλα νοσοκομεία γιατί έχει βρεθεί θέση, κάποιοι όμως περιμένουν. Και μπορεί να περάσουν ακόμα και εβδομάδα διασωληνωμένοι στον απλό θάλαμο, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην κατάσταση της υγείας τους. Και φυσικά, τακτικά χειρουργεία που προγραμματίζουν οι γιατροί σε αρκετές περιπτώσεις αναβάλλονται γιατί δεν υπάρχει κενή κλίνη σε ΜΕΘ».

«Γίνεται το ανθρωπίνως δυνατόν υπό τις υφιστάμενες συνθήκες για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς», σημειώνει στην «Κ» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Πάνος Ευσταθίου που εκτιμά ότι το αργότερο σε ένα μήνα θα έχουν ανοίξει 50-60 κλίνες Εντατικής. Οπως επισημαίνει, 175 νοσηλευτές και 15 γιατροί θα προσληφθούν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να στελεχώσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία καταθέσεων αιτήσεων ενδιαφερομένων και τώρα είναι σε εξέλιξη η μοριοδότηση των αιτήσεων από επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. «Εκτιμάμε ότι σε μία εβδομάδα η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα αρχίσουν να γίνονται οι προσλήψεις», σημειώνει.

Εξι κλίνες ανά 100.000

Αυτό σίγουρα θα δώσει μία «ανάσα» στις ΜΕΘ, δεν θα «θεραπεύσει» όμως την κατάσταση. Απλώς θα φέρει ξανά τις Εντατικές στο στάδιο «πριν από την ανακοπή», αφού για να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας θα πρέπει όχι μόνο να λειτουργεί το σύνολο των κλινών που υπάρχουν, αλλά να δημιουργηθούν κι άλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας αντιστοιχούν έξι κλίνες Εντατικής ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11,5 ανά 100.000 κατοίκους.

Εικοσαήμερο κινητοποιήσεων

Συνεχείς αναταράξεις προκαλούν στη λειτουργία του ΕΣΥ οι επιχειρούμενες συνενώσεις τμημάτων των νοσοκομείων, η υποχρηματοδότηση, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού και οι πολιτικές διαθεσιμότητας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχει ξεκινήσει εικοσαήμερο κινητοποιήσεων, το οποίο θα κορυφωθεί τη μεθεπόμενη Τετάρτη 17 Aπριλίου με μία εξάωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών στην περιφέρεια.

Σε «απεργιακή ετοιμότητα» βρίσκονται ούτως ή άλλως γιατροί και εργαζόμενοι πολλών νοσοκομείων, κυρίως του Λεκανοπεδίου. Την ερχόμενη Πέμπτη το προσωπικό του «Αττικόν» θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. (αναβάλλονται τα προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση για τη συνεφημέρευση του «Αττικόν» με άλλα νοσοκομεία, το άνοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ, χειρουργικών αιθουσών και της Ουρολογικής Κλινικής, και καταβολή δεδουλευμένων. Την ερχόμενη Τρίτη, οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» θα πραγματοποιήσουν στις 9 π.μ. στα ΤΕΠ του νοσοκομείου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές στην υγεία και εν συνεχεία θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου του «Χίλτον», από όπου θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους.

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons