Κατακρημνίστηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ...Της Ρούλας Σαλούρου


Όσο καθυστερεί η ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και δη το ΙΚΑ που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υστέρηση εσόδων, η μαύρη τρύπα του ελλείμματος μεγαλώνει. Και μαζί, μεγαλώνει και η πιθανότητα για νέες σκληρές παρεμβάσεις σε επίπεδο παροχών, εντός του 2013.

Εχθές, οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, που γνωρίζουν εκ των έσω το πρόβλημα, σε όλο του το μέγεθος, εκτίμησαν ότι στο τέλος του χρόνου, η «τρύπα» του ΙΚΑ θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Έλλειμμα που θέτει σε κίνδυνο εκ των πραγμάτων το σημερινό, χαμηλό ύψος των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) Γιώργο Κυριακόπουλο, το πρώτο δίμηνο της χρονιάς υπήρξε υστέρηση στα έσοδα κατά 14%, σε σχέση με το 2012.

Η πορεία των εσόδων στο ταμείο είναι άκρως ανησυχητική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι, οι εκτιμήσεις της διοίκησης στον προϋπολογισμό του ταμείου ήταν για υστέρηση της τάξης του 7%.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου υποστήριξαν ότι η πορεία των εσόδων για το ΙΚΑ αναμένεται να επιδεινωθεί, όσο καθυστερεί η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων θεσμών. Να σημειωθεί ότι, το 2012, στο ταμείο εισέρρευσαν περί τα 980 εκατ. ευρώ από τις συνεχείς (και πάντα τελευταίες) ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών. Για το 2013 μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο το διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο, έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από ληξιπρόθεσμα χρέη της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ είναι από τις προηγούμενες ρυθμίσεις (αυτές που η Τρόικα υποστηρίζει ότι δεν εξυπηρετούνται) και τα υπόλοιπα από νέες ρυθμίσεις στις οποίες έχει εναποθέσει τις ελπίδες της τόσο η διοίκηση όσο και η κυβέρνηση γενικότερα…


Μια άκρως ανησυχητική πληροφορία που έδωσαν χθες, οι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές στα ταμεία και τους οργανισμούς που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, είναι ότι εδώ και σχεδόν 3 μήνες έχουν σχεδόν σταματήσει οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, λόγω μη νομικής κάλυψης και μη καταβολής οδοιπορικών, εδώ και τρεις μήνες το ΣΕΠΕ πραγματοποιεί ελάχιστους ελέγχους στις επιχειρήσεις.


Με δεδομένο το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος της ανασφάλιστης, μαύρης εργασίας που αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα στέρησης εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα, τότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι εκτιμήσεις των εργαζομένων για την «τρύπα» μπορεί να αποδειχθούν και μετριοπαθείς… Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η μαύρη εργασία αυξήθηκε το 2012, στο 36%!


Οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ αλλά και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων αντιδρούν επίσης, στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Θεωρούν ότι με τις διατάξεις του, ποινικοποιείται η εργασία τους. Κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων, εάν από το φόβο της «τιμωρίας» οι εργαζόμενοι μειώσουν τις προσπάθειες αύξησης των εσόδων.Σήμερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 15:00, ενώ αύριο Πέμπτη, έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, με βάσει τις οποίες θα διώκονται ποινικά ακόμα και αν από αμέλεια έχουν πραγματοποιήσει υπηρεσιακό λάθος. Για το λόγο αυτό θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons