Αν υποχωρήσει η τρόικα στην Κύπρο, κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποχωρήσουν οι Κύπριοι, χάνει...του Γ.Λοβέρδου


Το τραγικό πρόβλημα της Κύπρου έχει άμεση επίπτωση στην πολιτική αλλά και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αγωνιούν. Διότι οι εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν σε πολλά επίπεδα και την Ελλάδα. Το πρώτο είναι το οικονομικό.

Σε μια κρίσιμη στιγμή, στην οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ποιος θα αναλάβει τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα; Και, κυρίως, τι θα γίνει με τις καταθέσεις τους εδώ, που ίσως ξεπερνούν ακόμα και τα 14 δισ ευρώ (κάποιοι ισχυρίζονται ότι προσεγγίζουν τα 20

δισ), αλλά και τι θα γίνει με τους περισσότερους από 5 χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά;

Το μείζον ζήτημα είναι, αναμφίβολα, πολιτικό. Το ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής, στην απόφαση του Eurogroup περί «κουρέματος» των καταθέσεων, εξελήφθη στην Ελλάδα ως περήφανη αντίδραση στην γερμανική επιβολή και ηγεμονία. Και σε μια εποχή, που οι Έλληνες έχουν ανάγκη να νιώσουν κάποια περηφάνια, έδωσαν στη στάση της Κύπρου διαστάσεις ενός ΟΧΙ αναλόγου του 1940.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την εξέλιξη. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προωθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διότι συναίνεσε στην απόφαση του Eurogroup και, κατά τη γνώμη του, «πρόδωσε» τον «κυπριακό αγώνα», θέλοντας να ανακινήσει μνήμες από τις εποχές του «Αττίλα» και του 1974. Συγχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει μείζονος σημασίας ζήτημα, που προφανώς θα κυριαρχήσει πολιτικά στο προσεχές μέλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του ισχυρίζονται ότι μετά το ΟΧΙ των Κυπρίων αποδεικνύεται ότι, όντως, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές σε όλες τις πολιτικές και ότι οι κυβερνώντες θα έπρεπε να λένε όχι στην τρόικα συχνότερα, αρνούμενοι πολλές από τις οδυνηρές πολιτικές, που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό, τα τελευταία χρόνια.

Κι αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα αναχθεί σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης στις προσεχείς μέρες, ενδεχομένως παίζοντας καταλυτικό ρόλο.

Αν, πράγματι, η τρόικα στην Κύπρο αποδεχθεί την άρνηση των Κυπρίων και υπαναχωρήσει από τη σθεναρή, μέχρι στιγμής, θέση της για «κούρεμα» των καταθέσεων, το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα θα ενισχυθεί. Πώς οι Κύπριοι πέτυχαν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα λέει η αντιπολίτευση, κι η κυβέρνηση Σαμαρά υποχωρεί έναντι της τρόικας σε όλα ακόμα και στη διατήρηση του τέλους στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, στο πόσες δόσεις θα ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κοκ.

Αν αυτό, πράγματι συμβεί, τότε μοιραία η θέση της τρικομματικής κυβέρνησης θα υπονομευτεί και η βιωσιμότητά της θα καταστεί λίαν αμφίβολη.

Αν, αντιθέτως, οι -Κύπριοι παρά την αρχικά σθεναρή κι ομόφωνη στάση τους- υπαναχωρήσουν υπό το φόβο μιάς άτακτης χρεοκοπίας των τραπεζών τους αλλά και του κράτους τους, και δεχθούν κάποιο «κούρεμα» των καταθέσεών τους, έστω και των άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Θα αποδυναμωθεί η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ συγχρόνως θα ενισχυθεί και θα παγιωθεί η βεβαιότητα στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία ότι δεν υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ελιγμών ή αντιδράσεων έναντι των επιταγών της τρόικας.

Άρα, οι εξελίξεις στην Κύπρο θα διαδραματίσουν εκ των πραγμάτων μείζονα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.






πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons