Πρακτικές μαφίας στη διακίνηση φαρμάκων!



Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -χωρίς φορολόγηση- καταλήγουν στις τσέπες των φαρμακοποιών και ακόμη περισσότερα στις φαρμακαποθήκες λόγω της μεγάλων διαστάσεων απάτης που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου και την οποία αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Όπως είπε, υπάρχουν «άνθρωποι με βαλιτσάκια που κυκλοφορούν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αγοράζουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες».

Ο υπουργός χαρακτήρισε, με δηλώσεις του στον Βήμα 99,5, «τεχνητή» την έλλειψη φαρμάκων και εξήγησε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επανεξαγωγές παρασκευασμάτων που γίνονται με παράνομη διαδικασία και σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πέντε φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα στέλνουν διανομείς στα φαρμακεία

και, αφού πληρώσουν στους φαρμακοποιούς το ποσοστό κέρδους που θα είχαν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα παίρνουν στο πλαίσιο της επιστροφής και τα επανεξάγουν στο εξωτερικό σε τιμή πολλαπλάσια της εγχώριας.

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζητεί η τρόικα. Το θέμα έπεσε ξανά στο τραπέζι, κατά τη συνάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. Ματίας Μορς με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη. Οι άλλοι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη, καθώς παρέμειναν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Μορς ζήτησε να μπορούν να διατεθούν τα εν λόγω σκευάσματα και από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τον ανταγωνισμό. Το αίτημα απορρίφθηκε από το Υπουργείο Υγείας, με δύο βασικά επιχειρήματα: το πρώτο είναι ότι θα υπάρξει ένα επιπλέον πλήγμα για τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, τα οποία δοκιμάζονται σήμερα από την κρίση και τα χρέη των Ταμείων. Το δεύτερο είναι ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ θα προκαλούσε πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχει ήδη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και πως το ενδεχόμενο να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ θα επιβάρυνε τη φαρμακευτική κατανάλωση. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά οι περιπτώσεις της Γαλλίας, όπου τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα χορηγούνται από καταστήματα παρουσία φαρμακοποιού, και της Αγγλίας, όπου μόνο τέσσερις κατηγορίες ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται «έξω από τον πάγκο».

Ο κ. Μορς δεν επέμεινε, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- το θέμα είχε τεθεί ξανά στο παρελθόν, κυρίως από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και το ζήτημα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ. Μορς ανέδειξε το θέμα, επισημαίνοντας ότι η καταβολή 1 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και 1,2 δισ. ευρώ από τα νοσοκομεία θα αναθερμάνει την αγορά.

Ο κ. Σαλμάς, αναφερόμενος στο εν λόγω αίτημα της τρόικας, τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη





πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons