BBC: "Κέρδισε κανείς μετά το χθεσινό deal για την Κύπρο;"


Τι αναφέρει δημοσίευμα του BBC για το δραματικό ολονύχτιο Eurogroup και την επόμενη μέρα που ξημερώνει (;) στην Κύπρο - Τι πήγε λάθος και η Κύπρος οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού

"Λίγοι οι νικητές μετά το κυπριακό deal", γράφει χαρακτηριστικά το BBC.Βαρύ το τίμημα

H "διάσωση θα έχει για την Κύπρο ένα βαρύ τίμημα", επισημαίνει, και διευκρινίζει ότι, όπως συνέβη στις υπόλοιπες "διασώσεις" στην Ευρωζώνη έτσι και τώρα ύφεση θα βαθύνει και θέσεις εργασίας θα χαθούν.

"Συνδυάζει την λιτότητα και την συρρίκνωση ενός από τους βασικούς κλάδους της χώρας", αναφέρει το BBC.

Επιπλέον προβλέπει μεγάλη σύγχυση από το επιχείρημα στην Κύπρο καθώς ανακοινώνονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου.

Σίγουρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάσωση αυτή θα προκαλέσει ένα δυνατό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.

Όμως, σύμφωνα με το BBC, για την Ευρώπη έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας αλλά και ο κίνδυνος "μετάδοσης" (ντόμινο) και για τις Βρυξέλλες αυτό είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα.Το χρονικό της συμφωνίαςΜεταξύ άλλων, αναφέρει ότι όταν οι χώρες οδηγούνται σε διάσωση, αναγκάζονται να αυξήσουν τους πόρους με την αύξηση των φόρων και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Η εισφορά επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, θα έπαιζε τον ίδιο ρόλο. Είχε ως στόχο να μειώσει το "μέγεθος" της διάσωσης και ως εκ τούτου το ποσό του νέου χρέους που η Κύπρος θα έπρεπε να αναλάβει.

Στην Ευρωζώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο και την συγκέντρωση ρωσικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η απόφαση να στοχεύσουν σε κούρεμα τακτικών καταθετών, είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν λιγότερους ιδιώτες κατόχους ομολόγων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στην ελληνική περίπτωση, οι ομολογιούχοι "πλήρωσαν το μάρμαρο".

Η αρχική καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της πρώτης πρότασης, θεωρήθηκε σαν σφάλμα από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, όλοι οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών έπρεπε να δεχτούν μια εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων τους, ξεκινώντας από το 6,75% για τις μικρότερες καταθέσεις. Με αυτό τον τρόπο το κόστος της διάσωσης θα έφτανε στα 5,8 δις ευρώ.Στη νέα συμφωνία, δεν υπάρχει καμία εισφορά, αλλά το μέτρο αναδιάρθρωσης των τραπεζών σημαίνει ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 5,8 δις ευρώ.

Τα μέτρα δεν μπορούν πλέον να καταψηφιστούν από το κοινοβούλιο της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2008, το ΔΝΤ περιέγραφε την κυπριακή οικονομία σαν μια όαση, με μακρά περίοδο υψηλής ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία, και τα υγιές δημόσιο τομέα". Μία μικρή ύφεση υπήρξε το 2009 αλλά ξεπεράστηκε.Τι πήγε λάθοςΤην περίοδο των "καλών χρόνων", η Κύπρος δημιούργησε αυτό που αποκαλείται από το ΔΝΤ, "τρωτά σημεία". Υπήρξε ταχεία πιστωτική επέκταση, οι τράπεζες έκαναν δεκτά πολλά δάνεια προς την Ελλάδα και υπήρχε μια έκρηξη στην αγορά ακινήτων.Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας.Υπήρξαν απώλειες για τα δάνεια προς ιδιώτες δανειολήπτες, λόγω της ύφεσης που έχει πλήξει την ελληνική οικονομία. Και η αξία των χρεών της ελληνικής κυβέρνησης "κουρεύτηκαν" το προηγούμενο έτος. Κάτι που βοήθησε μεν την Ελλάδα, από την άλλη όμως, οι κυπριακές τράπεζες δέχτηκαν βαρύ πλήγμα.Το αδιέξοδο ανακεφαλαιοποίησηςΠολλές χώρες έχουν διασώσει τις τράπεζες τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, με ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις επενδύουν χρήματα και σαν αντάλλαγμα παίρνουν μετοχές. Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει την ανακεφαλαιοποίηση στο βαθμό που οι τράπεζες της το έχουν ανάγκη. Τα δημόσια οικονομικά έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω από την αργή οικονομική ανάπτυξη και από την ύφεση στην Ευρωζώνη.Επίσης, οι αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική επιρροή της κυβέρνησης στα οικονομικά της χώρας, καθιστούν δύσκολους νεότερους δανεισμούς.


πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons