Η ερήμωση του Συστήματος Υγείας...του Λ.Γρηγοράκου*

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, αφού θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των δεκαετιών της μεταπολίτευσης. Η ερήμωση του ΕΣΥ είναι πια μια πραγματικότητα, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χώρος «γερνάει».

Οι γιατροί που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας συνταξιοδοτούνται – μηδενίζονται έως το 2020-2022. Ειδικευμένοι και έμπειροι γιατροί (70%), που αποτελούν τον κύριο μοχλό κίνησης των Μονάδων Υγείας, αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης τα έτη 2016-2017.

Αν εξακολουθήσει να υφίσταται ο σημερινός ρυθμός πρόσληψης μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και με δεδομένο ότι οι γιατροί πάνω από τα 60 δεν μπορούν να εφημερεύουν και έχουν αφήσει τη δουλειά

να την κάνουν οι ειδικευόμενοι, τότε σύντομα το Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει.

Ο ΕΟΠΥΥ, ένα όνειρο δεκαετιών, είναι «θύμα» των συσσωρευμένων ελλειμμάτων της περιόδου 2005-2010 που του κληροδοτήθηκαν λόγω κυρίως των συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην ευρύτερη οικονομία αλλά και λόγω αδυναμίας έγκαιρης προσαρμογής της κρατικής μηχανής στα νέα δεδομένα.

Πολλοί θεωρούν τον ΕΟΠΥΥ ως την κατεξοχήν «χαμένη ευκαιρία» και προτείνουν τις Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής ή τα Ανεξάρτητα Δίκτυα Επειγόντων, ως τη μόνη διέξοδο στο τέλμα του Συστήματος Υγείας και στην παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης σε όλους. Όμως και αυτός ο Οργανισμός δεν μπορεί να είναι πάροχος. Ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς. Το μοντέλο αυτού του Οργανισμού αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η πολιτική του φαρμάκου δημιουργεί αδιέξοδα. Εκτιμάται ότι 400 εκατ. ευρώ επιβαρύνουν τους ασθενείς σε ετήσια βάση, και αυτό στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η λύση μπορεί να είναι η μερική αποσύνδεση των στόχων δαπάνης της υγείας από το ΑΕΠ, η αναζήτηση πόρων για την υγεία από τη φορολογία και η αναδιανεμητικότητα στην πολιτική υγείας ώστε η αύξηση του αριθμού των ανασφαλίστων να μη μετακυλήσει περαιτέρω χρηματοδοτικό βάρος στα νοικοκυριά και οδηγήσει σε αποκλεισμό από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η Ελλάδα περνάει δύσκολα. Ο χώρος της υγείας δεν μπορούσε να μείνει ανέπαφος. Οι νέοι επιστήμονες με γνώση και όραμα φεύγουν από τη χώρα. Για να γίνει μια νέα αρχή στο Σύστημα Υγείας χρειάζονται χρόνος, κόπος και χρήμα. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται από το σύστημα και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Κάτι πρέπει να γίνει.

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Λακωνίας.

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons