Πρόγραμμα έρευνας για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά ξεκίνησαν πρόσφατα πέντε φαρμακευτικές εταιρίες. Το πρόγραμμα συγκεκριμένα περιλαμβάνει δύο project τα οποία θα λάβουν συνολική χρηματοδότηση περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.
Η ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα (IMI) πέρυσι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενώσει τις δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας, των ακαδημαϊκών φορέων και των οργανισμών βιοτεχνολογίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, καταλήγοντας στη δημιουργία του προγράμματος “New Drugs for Bad Bugs” (ND4BB).
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού οι φαρμακευτικές εταιρίες Sanofi, GlaxoSmithKline
(GSK), AstraZeneca (AZ), Janssen και Basilea θα ξεκινήσουν από κοινού έρευνες για την δημιουργία νέων αντιβιοτικών, καθώς το πρόβλημα λαμβάνει νέες διαστάσεις και αφήνει λιγότερες επιλογές στους γιατρούς. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ευθύνεται για περίπου 25 χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ετήσιο κόστος της περίθαλψης εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα, μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν μια σειρά από επιστημονικά και κανονιστικά εμπόδια που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από έναν μόνο οργανισμό.
Τα δύο project που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι το COMBACTE και το TRANSLOCATION.
Το πρώτο θα λάβει χρηματοδότηση 194,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα πλαίσια του ερευνητές από την GSK, την AZ και την Janssen θα συνεργαστούν με επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ευρώπης και του οργανισμού Julius Clinical στην Ολλανδία για να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Μία από τις προτεραιότητες του COMBACTE είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κλινικών ερευνών, το οποίο θα προσλαμβάνει ασθενείς και θα διεξάγει σε πολυεθνικό επίπεδο κλινικές δοκιμές σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται, θα δημοσιεύονται (μαζί και τα αρνητικά αποτελέσματα) σε έγκριτα περιοδικά, ενώ οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά μετά τη δημοσίευσή τους.
Το δεύτερο project θα εστιάσει στην εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης των βακτηρίων από τα αντιβιοτικά, εμποδίζοντάς τα να αποβάλλουν τα φάρμακα προτού να δράσουν. Συγκεκριμένα θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 29,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα πλαίσια του η AZ, η Basilea, η GSK, η Janssen και η Sanofi θα εργαστούν από κοινού με πανεπιστήμια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, όπως η Bruker Daltonik η οποία είναι κατασκευάστρια εργαλείων ιατρικής και ανάλυσης.
Ο γενικός διευθυντής του EFPIA, Richard Bergstrom, δήλωσε ότι “αυτά τα μοντέλα συνεργασίας αποτελούν το μέλλον των ερευνών στην ΕΕ. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας όσο καλοί και αν είναι στην έρευνα θα βελτιωθούν μόνο από συνεργασίες όπως αυτή”.
πηγή: stithoskopio