ΙΣΘ : Αλλαγή πολιτικής και πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας!


Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2012 έως σήμερα και με αφορμή την αναγκαία εκταμίευση της δανειακής δόσης εξελίσσεται στην πολιτική μας ζωή μια επιχείρηση αισιοδοξίας σε πλήρη αντίθεση με τα οικονομικά δεδομένα του μέλλοντος.

Στο πολύ επικίνδυνο «χαζοχαρούμενο κλίμα» που επιχειρείται να δημιουργηθεί θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν αναζητούνται λύσεις πέρα από τις παραγγελίες του ΔΝΤ και παράλληλα για ακατανόητους (;;) λόγους εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος του γενικού καλού, των οικονομικών της υγείας και της κοινής λογικής.

Η απόφαση για τα ISO των εργαστηριακών ελήφθη όταν ήδη οι αλυσίδες έχουν ενοποιήσει τις

οργανωτικές και διοικητικές υπηρεσίες τους και ετοιμάζονται να μεταφέρουνε βιολογικά δείγματα για εξέταση από τόπο σε τόπο (και εκτός Ελλάδος ενδεχομένως). Οι εργαστηριακοί ιατροί αν δεν αντιδράσουν δημιουργικά με κινήσεις ουσιαστικής προσαρμογής, απειλούνται απόλυτα από την ακολουθούμενη πολιτική ακόμη και να βρεθούν σε μη βιώσιμη κατάσταση. Τα μικρά εργαστήρια είναι υπό διωγμό.

Για το λόγο αυτό ο Ι.Σ.Θ. κινείται ταχύτατα ώστε να καταστεί ο ίδιος φορέας πιστοποίησης υψηλής ποιότητας και με επιπλέον επιστημονικούς όρους. Εργαζόμαστε ώστε σύντομα τα ISO του Ι.Σ.Θ. να είναι διαθέσιμα στους συναδέλφους με ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση και με όρους που να καθιστούν σαφές προς όλους ότι είναι άλλο η ιατρική και άλλο το εμπόριο.

Στην ίδια κατεύθυνση και για τους ίδιους λόγους δεν υπήρξε ανακοίνωσή μας για την υποτιθέμενη υποχρέωση να αναρτηθεί στα ιατρεία η πινακίδα ενημέρωσης των «καταναλωτών». Η ερμηνεία του αναρμόδιου υφυπουργού δεν μας αφορά και κακώς ζητήθηκε από τον ΠΙΣ. Έχουμε ζητήσει γνωμοδότηση για το θέμα με βάση το γενικότερο νομικό πλαίσιο της υγείας και με προοπτική την απαγόρευσης της ανάρτησης πινακίδων με προσβλητικό περιεχόμενο για τους ασθενείς. Οι ασθενείς είναι ασθενείς, ούτε καταναλωτές, ούτε πελάτες, ούτε χρήστες υπηρεσιών. Φυσικά υποχρεούμαστε όλοι και πάντα να εκδίδουμε αποδείξεις για τις υπηρεσίες μας.

Σε ότι αφορά το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών των ταμείων, αισθανόμαστε την ανάγκη να «συγχαρούμε» δημόσια την πολιτική ηγεσία γιατί είναι «δίκαιη» και έχουν «πρόσωπο στην αγορά». Αυτό προκύπτει από το ενιαίο κούρεμα έως 20% στο σύνολο της οφειλής για τον κλινικό των €20, για τον μικροβιολόγο της γενικής ούρων των €1,7 αλλά και για τους προμηθευτές των υπερτιμολογημένων αναλωσίμων. Είναι προφανές ότι το πολιτικό σύστημα όπου έχει ανάγκες, εξυπηρετεί τους «πελάτες του» με συνέχεια και συνέπεια. Οι υποχρεώσεις προς τους ιατρούς δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του. Στο σκάνδαλο αυτό το κούρεμα κατά 3,5% στα φάρμακα είναι απλώς πταίσμα.

Επειδή η άρνηση του δημοσίου να αποπληρώσει τις οφειλές του θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των ιατρείων και ιδιαίτερα των εργαστηρίων η δε ανακοίνωση δεν ορίζει πότε θα υπάρξει εξόφληση (αφήνοντας και ένα μεγάλο υπόλοιπο για το απροσδιόριστο μέλλον) κανείς γιατρός δεν πρέπει να αναστείλει τις νομικές ενέργειές του.

Η μονομερής και αυθαίρετη ρύθμιση του «κουρέματος», για την οποία ούτε προσχηματικά δεν ρωτήθηκε ο ιατρικός κόσμος, ως η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι της πολιτικής ευτελισμού των ιατρών δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Το σύνολο των αιτημάτων μας μπορεί πλέον να συμπυκνωθεί σε μια πρόταση:«Αλλαγή πολιτικής και πολιτικής ηγεσίας στην υγεία τώρα». Ζητούμε από τη γενική συνέλευση του ΠΙΣ (9-10/2/2013) το αίτημα αυτό να συζητηθεί αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα και με ανυποχώρητες δράσεις να διεκδικηθεί μέχρι τέλους

πηγή: stithoskopio


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons