Το τρίχωμα κατά την εξέλιξη, αναπτύχθηκε στα θηλαστικά με σκοπό τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε συνθήκες ψύχους. Στην περίπτωση του ελέφαντα όμως τα πράγματα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στις ΗΠΑ, είναι πολύ διαφορετικά.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το αραιό επιδερμικό τρίχωμα του αφρικανικού και του ασιατικού ελέφαντα έχει σκοπό να δροσίζει τα μεγαλόσωμα ζώα από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις περιοχές όπου ζουν.
Τρίχωμα, ίσον… δροσιά!
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLoS ONE» οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που έχει η πυκνότητα του τριχώματος σε αφρικανικούς και ασιατικούς ελέφαντες, ως προς τη θερμορύθμιση του οργανισμού τους. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι το τρίχωμα των συγκεκριμένων ζώων ενισχύει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ το πυκνό τρίχωμα αρκετών ειδών λειτουργεί θερμομονωτικά, διατηρώντας τις υψηλές θερμοκρασίες του οργανισμού, στην περίπτωση του ελέφαντα το αραιό τρίχωμα βοηθά στη διαδικασία της απελευθέρωσης θερμότητας από το σώμα.
Οι ελέφαντες λόγω του μεγάλου σωματικού τους όγκου αλλά και της γεωγραφικής τους θέσης, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για απελευθέρωση θερμότητας συγκριτικά με άλλα ζώα.
«Το αραιό τρίχωμα αυξάνει την απελευθέρωση της θερμότητας από το δέρμα του ελέφαντα και βοηθά το μεγαλόσωμο αυτό ζώο να ανταπεξέλθει στις θερμορυθμιστικές του ανάγκες» υπογραμμίζει ο δρ Ελι Μπου-Ζαίντ ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.