Ώριμα φρούτα με… χρονοδιακόπτη!Μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο-«κλειδί» στη διαδικασία της ωρίμανσης των φρούτων εντόπισαν βρετανοί επιστήμονες, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν στη φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας.
Προχωρώντας σε γενετική παρέμβαση στο φυτό Arabidopsis thaliana (στενόφραγμα το θαλιανόν), οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ κατάφεραν να αλλάξουν τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτικών κυττάρων και της δημιουργίας των χρωστικών ουσιών που χαρίζουν στους καρπούς το ώριμο χρώμα τους.
Εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρίσει στους γεωργούς τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη διαδικασία της ωρίμανσης των καρπών, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντάς την, αποτρέποντας έτσι τις καταστροφικές επιπτώσεις των απότομων καιρικών αλλαγών.
Στόχος των επιστημόνων τώρα είναι η εφαρμογή της καινοτόμου τεχνικής σε τομάτες, πιπεριές και εσπεριδοειδή.
Ο «διακόπτης» της ωρίμανσης
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως ένα ρυθμιστικό σύστημα το οποίο καθορίζει τη διάσπαση των πρωτεϊνών στα φυτικά κύτταρα, επιδρά και στους χλωροπλάστες – τις δομές που ελέγχουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Χρησιμοποιώντας στενόφραγμα το θαλιανόν, ένα μικρό ανθοφόρο άγριο φυτό της οικογένειας του κάρδαμου, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η παρέμβαση σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης SP1 μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία οι χλωροπλάστες μετατρέπονταν σε άλλες δομές εντός των φυτικών κυττάρων, επενεργώντας έτσι στη διαδικασία της ωρίμανσης των καρπών.
Οι δοκιμές σε καλλιέργειες θα δείξουν κατά πόσο η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε κάποια μέρα να αποτελέσει αποτελεσματικό «εργαλείο» προκειμένου η ωρίμανση των φρούτων να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της καταλληλότερης περιόδου.
«Ήδη σχεδιάζουμε να μελετήσουμε την τεχνική σε τομάτες, οπότε πιστεύω ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν λειτουργεί ή όχι» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πολ Τζάρβις.
«Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο – ήταν μακρύ το ταξίδι. Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι επρόκειτο για μια καινοτομία» καταλήγει ο ειδικός με ενθουσιασμό.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons