"Όχι μόνο δεν φέρνουν καθηγητές, θέλουν να τους διώξουν κιόλας!"

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαντωνίου

Όσα παιδιά δεν πάνε φροντιστήριο, δεν θα εξεταστούν επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές - κενά σε φυσικούς, χημικούς, μαθηματικούς-θέλουν να συμπτύξουν τμήματα για να γίνει μάθημα

"Και η Ελλάδα, κύριε; Δεν είναι στο ευρώ η Ελλάδα, κύριε;" ρωτούσαν τα παιδάκια τον δάσκαλο στο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας. H απάντηση έρχεται τώρα. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, αλλά τα σχολεία της δεν έχουν ούτε καθηγητές. Ακόμη κι αν μιλάμε για την πολυπλυθέστερη συνοικία της Αθήνας.

Στο 72ο γυμνάσιο της Κυψέλης, ο διευθυντής του σχολείου, ελλείψει καθηγητή της Φυσικής, αναγκάζεται να συγκεντρώνει τους μαθητές της Γ' Τάξης στην αίθουσα τελετών και να διδάσκει 65 παιδιά. "Υπάρχουν πολλά κενά. Δεν έχουμε ούτε αρκετούς φυσικούς, ούτε αρκετούς μαθηματικούς, ενώ δεν μπορούν να διδαχθούν και άλλα μαθήματα, όπως η Γεωγραφία και η Χημεία, στη Β' Τάξη", αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κατερίνα Θεοχάρη.

Στο σχολικό συγκρότημα της Βελβενδού (30ό Γυμνάσιο - Λύκειο και 39ο Γυμνάσιο - Λύκειο) η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. "Υπάρχουν σοβαρά κενά σε καθηγητές, ακόμη και σε μαθήματαπου δίνονται πανελλαδικά. Την περασμένη εβδομάδα καλύφθηκαν κάποιες θέσεις, αλλά μέχρι τότε δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα" μας λέει ο Χρήστος. Πάει Γ' Λυκείου. Γνωρίζει ότι διανύει την πιο σημαντική, βάσει... αποτελεσμάτων, σχολική σεζόν, αλλά γνωρίζει εξίσου καλά ότι, για να πετύχει τους στόχους, πρέπει να υπερκεράσει πολλά εμπόδια. "Όσα παιδιά δεν μπορούν να πάνε φροντιστήριο, δεν θα εξεταστούν επί ίσοις όροις".

Μαζί με δεκάδες ακόμη συμμαθητές του, καθηγητές και γονείς διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Κυψέλης χθες το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις συνθήκες που επικρατούν όσο και για την προκλητική αδιαφορία από το κράτος. "Μας δίνουν υποσχέσεις, αλλά μένουν εκεί. Πληροφορούμαστε ότι ασκούνται πιέσεις από τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση για σύμπτυξη των τάξεων και τον σχηματισμό τμημάτων 35 και 40 ατόμων. Όχι μόνο δεν φέρνουν καθηγητές, αλλά θέλουν να διώξουν κιόλας".

Εκ των πραγμάτων, όμως, μοιάζει αδύνατη η υλοποίηση τής... συγχώνευσης, από τη στιγμή που "δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές ούτε και η δυνατότητα να γίνει μάθημα υπό αυτές τις συνθήκες. Ήδη 1.000 παιδιά στοιβάζονται σε πολύ μικρής χωρητικότητας τάξεις".

Η Ντίνα Γκαρανέ, φιλόλογος στο ίδιο σχολείο, επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά της τους ισχυρισμούς του Χρήστου. "Δεν γίνονται διορισμοί, υπάρχουν κενά στα μαθήματα κατεύθυνσης και η λύση που μας προτείνεται είναι να γίνει... σύμπτυξη. Αυτό όμως δεν το δεχόμαστε, δεν είναι παιδεία. Δεν είναι παιδεία να στριμώχνονται παιδιά σε κλουβιά". Θεωρεί και η ίδια ότι "οι όροι εξέτασης των παιδιών στης Πανελλαδικές θα είναι εις βάρος των μαθητών της", φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι "έχουν χαθεί 45 ώρες για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Αυτές πώς θα αναπληρωθούν;" αναρωτιέται, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για το αν θα περάσουν τα Χριστούγεννα προκειμένου να διαμορφωθεί οριστικά το σχολικό πρόγραμμα...

Το σλόγκαν του υπουργείου: "Πρώτα ο μαθητής", μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Τα κονδύλια είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες. Οτιδήποτε υπάρχει, δεν συντηρείται, οτιδήποτε καταστρέφεται, δεν επιδιορθώνεται. Το φωτοτυπικό θεωρείται πολυτέλεια. Για τον χειμώνα η απάντηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας είναι... "αισιοδοξία. Μας δίνουν και θάρρος κιόλας... Νοιάζεται άραγε κανείς πραγματικά για τη μόρφωση των παιδιών μας;" μας λέει η Κωνσταντίνα Κατερίνα, μητέρα μαθητή. "Πέρυσι οι λογαριασμοί πληρώνονταν με δυσκολία, ή δεν πληρώνονταν κιόλας. Κάποια σχολεία κόντεψαν να μείνουν χωρίς ρεύμα", σχολιάζει η κ. Γκαρανέ και υπογραμμίζει πως ο αγώνας της ίδιας και των συναδέλφων της θα είναι ανυποχώρητος.

Μαζί με γονείς και μαθητές ζητούν να γίνουν οι προσλήψεις των καθηγητών και να διασφαλιστεί ότι δεν θα αδικηθούν οι μαθητές εξαιτίας του κενού που δημιουργήθηκε στις εξετάσεις. Νέο ραντεβού δίνεται έξω από τα γραφεία της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, αύριο στη 1 μ.μ.

avgi.gr


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons